Home Gospodarstvo Lady Čistka: Martina Dalić već nakon mjesec dana u Podravci rješava se dijela savjetnika?!

Lady Čistka: Martina Dalić već nakon mjesec dana u Podravci rješava se dijela savjetnika?!

by Ante R.

Iako je prošlo malo više od mjesec dana od kada je nadzorni odbor Podravke jednoglasno imenovao bivšu potpredsjednicu Vlade RH, Martinu Dalić, predsjednicom uprave te kompanije, većina stanovnika Koprivnice još se ne miri s tim, piše 24sata.

Posebice ih iritira politički proces kojim je u tradiciji dugoj gotovo devet desetljeća Dalić postala prva žena koja je stala na čelo te kompanije. Podsjećamo da je ona došla nakon iznenadne smrti Marina Pucara, kojeg su Koprivničani dobro prihvatili.

No kako život mora ići dalje, to smo se na nekoliko strana među koprivničkim gospodarskim i političkim krugovima raspitali kakav je eho iz “tornja” u kojem Dalić ima zapovjednu ulogu.

Odrekla se Mercedesa, uzela Passat

Uglavnom svi naši sugovornici, koji su od reda tražili anonimnost, kažu kako je prerano za bilo kakve ocjene jer rezultati poslovanja kompanije u konačnici okreću palac gore ili dolje.

Bilo je i nekih nedoumica o tome hoće li na posao u Koprivnicu dolaziti iz Zagreba ili će se preseliti u Koprivnicu.

– Uselila se u jedan od stanova kompanije u Koprivnici i vikendom odlazi u Zagreb. Prema glasovima koji dopiru, ona se po svemu sudeći ozbiljno primila posla. Pripremaju se i projekti koji bi uskoro trebali ugledati svjetlo dana – govore nam iz dva međusobno nepovezana “tabora”.

Dodajući kako su je neki prozvali “žena zmaj” jer je uvela i neke novine u radu kompanije.

Koje, naši izvori nam nisu mogli potvrditi. Dokaz da se novim sugrađanima želi nametnuti kao jedna od njih jest i to što su je neki vidjeli na ulicama grada dok je trčala.

Odrekla se i skupog Mercedesa, koji je zamijenila za mnogo jeftiniji Passat.

Neki od sugovornika pitaju se je li to u svrhu peglanja imidža ili…

Radnici očekuju veće plaće

No vrijeme je za sve najbolji pokazatelj, pa i za to kako će se te s koliko elana i uspješnosti Martina Dalić nositi na čelu kompanije, odnosno na delikatnom zadatku koji joj je povjerio premijer Andrej Plenković.

Radnici od nje s pravom očekuju veće plaće, a dioničari, posebno oni koji su je izabrali, trebali bi za svoj blagoslov na imenovanje ostvariti veće dividende. Vruć krumpir na kojem će se vidjeti kako i ostvariti sve ono što se traži od koprivničkog prehrambenog diva. Jasno je svima, kažu naši izvori, da je teško ostvariti rezultate koje je imao pokojni prvi čovjek Podravke Pavle Gaži, koji je od pekmezare za nekoliko desetljeća u Koprivnici napravio prehrambenog diva.

Ne smije se zaboraviti ni to da su većinski vlasnici mirovinski fondovi, najveći dioničari, pri čemu država ima pojedinačno najveći broj dionica, ali nedovoljno da bez ruku predstavnika fondova na čelo instalira svoju osobu.

Upravljaju s 9,5 milijardi kuna

Fondovi su se prema našim spoznajama radije odlučili za Dalić, koja je inače vrsna financijašica, ali do sada nije imala iskustva u upravljanju prehrambenim divom poput Podravke.

Bivša najbliža suradnica premijera Plenkovića dobila je mandat na malo dulje razdoblje od godine dana. Mandat predsjednici uprave kao i članovima nadzornog odbora istječe 23. veljače 2022. godine. Tad će se na skupštini vidjeti rezultati poslovanja.

Ekonomistica Martina Dalić bila je dio “Škegrina jata” od 1997. godine, ali je od tada vidno napredovala.

Njena veza s protežeom poznatim po boci žestice pod sakoom nikad nije prekinuta, no pravi je uzlet počeo tek 2010. imenovanjem na mjesto ministrice financija u vladi Jadranke Kosor.

Vrlo brzo prepoznati su i dotad zapreteni talenti njena muža Nike. Samo godinu dana nakon uspona gospođe Dalić u Vladu, gospodina Dalića promaknuli su u upravu Ine.

Lukrativnost toga katapultiranja postala je očita kad su mediji otkrili da je hrvatskim članovima uprave ugovorena mjesečna plaća od 62.000 kuna bruto, a uskoro dodan i aneks prema kojemu je iznos povećan na 130.000 kuna.

Porezna uprava kaže da je 2016. Niko Dalić uprihodovao 700.703,50 kuna neto. No osim što ovaj bračni par pod kontrolom drži dvije najbolje tvrtke u Hrvatskoj i time upravlja s 9,5 milijardi kuna, osobno su uštedjeli barem milijun kuna.

Koliko god se Martina Dalić ne sviđala djelatnicima Podravke i ljudima u Koprivnici, svi koji su s njom poslovno surađivali od kada se doznalo da preuzima Podravku imaju samo riječi hvale.

Dok je bila dio najužeg tima premijera Plenkovića, savjetnici i pomoćnici ministara zazirali su od sastanaka na kojima je ona bila.

Više pročitajte OVDJE