Home Gospodarstvo Brnjac o pripremama za sezonu: U svibnju cijepljenje turističkih radnika

Brnjac o pripremama za sezonu: U svibnju cijepljenje turističkih radnika

by Ante R.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u Novom danu govorila je o planovima za oporavak turističkog sektora.

“Oko pet posto plana oporavka namijenjeno je za turizam. Sektor se mora oporaviti i postati otporan na nove ugroze. Cilj je kretanje ka zelenom i digitalnom smjeru, tranziciji. Resoru smo najviše sredstava namijenili za diverzifikaciju turizma, različitih posebnih oblika turizma koji su pokazali veliku otpornost i potražnju. Nedostaje nam kvalitetnih smještajnih kapaciteta, mi smo na 10 posto hotelskih kapaciteta. Svi će projekti morati dokazati zeleni i digitalni aspekt da bi mogli dobiti EU sredstva”, rekla je Nikolina Brnjac.

Turistički sektor je i prošle godine ozbiljno shvatio situaciju, istaknula je.

“U razradi epidemioloških mjera sudjelovao je HZJZ i stručnjaci iz turizma, i educiralo se ljude na terenu…

Mi smo napravili dvije investicije, jedna je u zelene i digitalne investicije, a druga je jačanje diverzifikacije i specifikacije turizma uz jačanje infrastrukture. Hrvatska se mora odmaknuti od sezonalnosti i okrenuti se proizvodima koji omogućuju razvoj turizma cijele godine. Imamo bezbroj mogućnosti sada da napravimo taj zaokret”, rekla je Nikolina Brnjac i dodala da je Vlada do sada preko 10 milijardi uložila u očuvanje radnih mjesta i nastavlja se s time.

Djeci za ulazak u Hrvatsku ne treba potvrda

S MUP-om i HZJZ-om surađuju svakodnevno i pripreme za sezonu su u tijeku, istaknula je ministrica.

“Uredba EK nam daje smjernice da oni koji su preboljeli koronu, testirani su ili cijepljeni mogu putovati. MUP i HZJZ- rade na integriranom pristupu.

Na razini EU-a radi se na jedinstvenom kriteriju za cijelu EU. Zeleni digitalni certifikat treba služiti jasnim kriterijima na razini unije”, rekla je Nikolina Brnjac i dodala da je Hrvatska odlučila da ne radi razliku između cjepiva kada su u pitanju treće zemlje.

“Cilj je da svaka potvrda bude vjerodostojni dokument koji potvrđuje ispravnost informacije o cijepljenju. Za turizam nam je važno da se taj sustav što prije uspostavi. U prijedlogu Komisije stoji prijedlog prihvaćanja i antigenskih testova. Djeca do sedam godina ne moraju imati nikakvu potvrdu, nego slobodno mogu ulaziti, a svi stariji moraju imati potvrdu negativnog testa”, rekla je Brnjac.

Kazala je kako su prije par mjeseci pokrenuli anketu koja je pokazala da bi se 70 posto turističkih djelatnika željelo cijepiti.

“U dogovoru s HZJZ-om bi se početkom svibnja cijepili turistički djelatnici. To je i epidemiološka mjera, jer su u kontaktu s nizom različitih gostiju i bit će teško pratiti kontakte.

Prva skupina su oni u direktnom kontaktu s gostima, konobari, kuhari… Računovodstvo i udaljeno osoblje od turista nisu na prvoj liniji”, rekla je Brnjac.

Svi koji rade u turizmu prijavljuju se za oznaku Stay safe in Croatia, a provjeravat će se pridržavaju li se svi epidemioloških mjera, kazala je. “Samo pridržavanjem mjera možemo osigurati ostanak zemlje u zelenom”, naglašava ministrica.

Ove godine teško da će biti tuluma

Kazala je kako se svi trebamo pridržavati mjera.

“Svima je to jasno uz ove brojke. Moramo se osvijestiti, držati distancu i brinuti o svojim bližnjima. Sadašnje upute HZJZ-a ne idu u smjeru održavanja velikih tuluma na plažama i sličnih događaja”, rekla je Brnjac.

Kazala je kako su hotelijeri zadovoljni interesom gostiju.

“Interes nije kao prije pandemije, ali su zadovoljni s obzirom na situaciju”, kazala je.

Avioindustrija je najpogođenija pandemijom i tek 2024. godine se očekuje oporavak.

“Veseli nas dolazak Ryanaira, prepoznali su Hrvatsku kao dobru destinaciju i važno nam je to za našu sezonu”, rekla je Brnjac.