Home VijestiDogađaji Mi iz HOS-a nemamo ništa s NDH, nemamo ništa s partizanima i ustašama; Neka se kažnjava i isticanje crvene zvijezde petokrake

Mi iz HOS-a nemamo ništa s NDH, nemamo ništa s partizanima i ustašama; Neka se kažnjava i isticanje crvene zvijezde petokrake

by Ante R.

Među izmjenama Kaznenog zakona koje bi Sabor trebao donijeti do konca svibnja naći će se i prijedlog zabrane javne upotrebe ustaškog pozdrava “Za dom spremni”, a inicijativu su pokrenuli Židovska općina Zagreb i njezin predsjednik Ognjen Kraus, koji je u tri navrata organizirao sastanke na tu temu s parlamentarnim zastupnicima, piše Slobodna Dalmacija.

Premda se predsjednik SDP-a Peđa Grbin zauzeo za dopunu zakona ovom odredbom, a također i Milorad Pupovac iz SDSS-a, koji ipak sumnja da se takve promjene mogu postići u razdoblju predizborne kampanje, HDZ dopuni nije sklon jer, prema riječima Damira Habijana, koji je predstavljao stranku na sastanku s Krausom, treba “biti pažljiv prema mladićima koji su u Domovinskom ratu s HOS-ovom oznakom koja uključuje i pozdrav ‘ZDS’, umirali za Hrvatsku”.

– To nema veze s NDH, kako je zaključilo i Vijeće za suočavanje s prošlošću – kazao je Habijan.

NOVE ODREDBE ZAKONA

U prijedlogu dopune članka 325. Kaznenog zakona, prema ovom prijedlogu, stajalo bi:

“Tko u javnom prostoru koristi, javno ističe, nosi na odjeći ili pokazuje u javnosti na drugi način simbole, parole, slogane, zastave, znakove, oznake, slike, imena, nadimke, nazive, pozdrave, pokliče, načine pozdravljanja, geste, odore ili njihove dijelove ili druga obilježja fašističkog, nacionalsocijalističkog, ustaškog i četničkog pokreta ili režima ili njihovih vodećih osoba ili postrojbi, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine.”

U zakonu bi se našla i ova odredba:

“Tko kazneno djelo iz stavka 1. ovog članka počini putem tiskanih ili elektroničkih medija ili računalnih ili društvenih mreža, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do četiri godine. Tko proizvodi, skladišti, distribuira, prodaje, uvozi, izvozi, posjeduje u većim količinama ili čini dostupnim javnosti materijal iz stavka 1. ovog članka, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do pet godina”, a kao iznimka navodi se javno korištenje obilježja iz stavka 1. s namjenom da “služe građanskom obrazovanju, osudi ili odvraćanju od nedemokratskih pokreta ili režima, promicanju umjetnosti ili znanosti, istraživanju ili poučavanju, izvješćivanju o tekućim ili povijesnim događajima, ili sličnim svrhama”.

Ovaj prijedlog uvelike je sličan članku njemačkog Kaznenog zakona prema kojem je ilegalno proizvoditi, distribuirati ili prikazivati nacističke simbole poput kukastog križa i Hitlerova pozdrava, ali i poricanje holokausta.

‘NEMAMO VEZE S PAVELIĆEM’

Saborska inicijativa, očekivano, pogodila je veterane HOS-a, čija ratna oznaka sadrži i pozdrav “ZDS”, a Borislav Barišić, predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a, navodi kako se pred svake izbore, komemoraciju u Jasenovcu ili uoči 10. travnja, poteže ovo pitanje.

– Ponovit ću po tko zna koji put: neka se kažnjava ispisivanje ustaških i nacističkih simbola i parola na zidovima i u javnom prostoru, neka se kažnjava veličanje NDH, nemamo ništa protiv, ali isto tako neka se kažnjava i isticanje crvene zvijezde petokrake, protiv koje smo se borili u Domovinskom ratu i pod kojom je ratovala srbočetnička fašistička vojska. Mogu to reći jer mi iz HOS-a nemamo ništa s NDH, nemamo ništa s partizanima i ustašama, a ta se priča stalno dovodi u kontekst s nama iako nas zanima samo Hrvatska stvorena u ratu 1991. godine i boljitak hrvatskih građana danas. Naš znak i “Za dom spremni” u njemu nema nikakve veze ni s Pavelićem ni s NDH i ne želimo da nas se dovodi u vezu s time. To je znak koji je uredno registriran u doba Račanove Vlade i na našem je pečatu, te za nas ima sasvim drugo značenje od onog u Drugom svjetskom ratu – smatra Barišić, stopostotni ratni vojni invalid, koji ističe kako je riječ o klasičnom poticanju rasprave “ustaše i partizani” uoči svakih, pa i ovih izbora.

– Predsjednik Zoran Milanović kaže kako je u doba rata bio dijete, ali imao je 25 godina i da je stavio na glavu partizansku kapu i došao se boriti s nama, nitko mu riječ ne bi rekao. Baš kao ni gospodinu Krausu da je ustao protiv četničkih fašista u obrani Hrvatske. Poručio bih svima samo da nas ostave na miru s našim uspomenama i simbolima za koje smo ginuli i neka nas ne stavljaju u povijesni kontekst kojem ne pripadamo – kaže Barišić, piše Slobodna Dalmacija.