Home Izdvojeno Predsjednik SDP-a Peđa Grbin pozvao na ukidanje ustaških, četničkih i drugih fašističkih simbola misleći prije svega na slogan HOS-a

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin pozvao na ukidanje ustaških, četničkih i drugih fašističkih simbola misleći prije svega na slogan HOS-a

by Ante R.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin, pozvao je na svom facebook profilu na hitnu zabranu i ukidanje ustaških, četničkih i drugih fašističkih simbola, misleći prije svega na slogan HOS-a ZDS, koji je ozakonio i dozvolio javnu upotrebu u svečanim prigodama upravo SDP, odnosno vlada Ivice Račana.

 

Podsjećamo da je i vlada Andreja Plenkovića na prijedlog Vijeća za sučeljavanje s prošlošću donijela prijedlog o korištenju slogana ZDS na ratnim obljetnicama i komemoracijama.

 

Objavu Peđe Grbina prenosimo u cijelosti:

 

 

“Proglašenjem tzv. NDH, na današnji dan, prije točno 80 godina, okrenuta je jedna od najružnijih stranica hrvatske povijesti.

 

Na žalost i danas postoje oni koji negiraju zločinački karakter ustaškog režima. Koji negiraju mučenja, ubijanja, odvođenja u koncentracijske logore zbog nečije nacije, vjere ili drukčijeg političkog stava. Negiraju i lopovski karakter istog režima: koji je iskoristio prigrabljenu vlast kako bi od žrtava zgrabio i oteo njihovu imovinu i podijelio je svojim poslušnicima.

 

 

Upravo zbog toga, današnji dan treba iskoristiti da progovorimo o inicijativi kojom želimo iskorijeniti govor mržnje i po uzoru na druge zemlje, Njemačku ili Austriju, u naše kazneno zakonodavstvo ugraditi odgovarajuće kazneno djelo kojim ćemo zabraniti uporabu ustaških, četničkih i drugih fašističkih simbola.

 

 


Znam da će mnogi reći da ovo danas nije toliko bitan problem da bi se time bavili. Doista, kraj pandemije, nezaposlenosti, neisporuke lijekova bolnicama, zabrana govora mržnje može djelovati kao drugorazredno pitanje.
Ali naše društvo mora biti toliko jako da se može baviti s više stvari istovremeno, ako ni zbog čega drugoga, onda upravo zato što su upravo ti fašisti, kada su dolazili na vlast iskoristili činjenicu da je društvo prošlo kroz rat, pandemiju i neimaštinu. I nije reagiralo na ono što je dolazilo.

 

 


Istu grešku ne smijemo ponoviti.
Zbog žrtava, zbog obitelji stradalih, zbog čitavih naroda koje su pokušali izbrisati s lica zemlje, naša je obveza reagirati. Pred nama su izmjene Kaznenog zakona, Sabor je jednoglasno obvezao Vladu da do 31. svibnja dostavi prijedlog njegovih izmjena, iskoristimo tu priliku da se napokon počnemo obračunavati s govorom mržnje”!