Home Vijesti Plenković: Očekujemo da do lipnja procijepimo 55 posto odraslih

Plenković: Očekujemo da do lipnja procijepimo 55 posto odraslih

by Ante R.

Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a, predsjednik Vlade i HDZ-a, Andrej Plenković, dao je izjavu za medije.

Hrvatska i dvanaest članica Europske unije postigle su dogovor oko kriterija za izdavanje tzv. “zelene putovnice“ koja bi u vrijeme pandemije olakšala protok turista. Plenković je naveo da ne može reći kad će zakonski tekst proći proceduru i kad bi covid putovnice mogle zaživjeti.

“Riječ je konzultaciji na razini ministara turizma. U tim razgovorima je sudjelovala ministrica Brnjac. Hoće li ta procedura trajati kraće od predviđenih tri do četiri mjeseca, ne mogu reći. Mislim da bi se to moglo do ljeta riješiti”, naveo je Plenković.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Primorsko-goranskoj županiji uvedene su strože mjere, a Plenković smatra da će takve mjere polučiti rezultate.

“Mislim da smo još daleko od one prave turističke sezone u ovom trenutku. Vjerujem da će slične mjere u svim priobalnim županijama donijeti rezultate”, rekao je.

Cijepljenje protiv covida

Govoreći o cijepljenju protiv covida, premijer je procijenio da će, s dozama cjepiva koje trebaju stići, polovica stanovništva biti procijepljena do kraja lipnja.

“Naša je procjena da ćemo s ovim dozama koje su u narudžbi, koje bi trebale stići prema planu trebali procijepiti oko 55 posto odrasle populacije, dakle 18+, do kraja lipnja. Da je stiglo sve cjepivo AstraZenece prema planu, taj broj bi bio 70 posto”, dodao je Plenković.

Osvrnuo se i na covid dodatke za umirovljenike i teze oporbe da takva mjera služi za pridobivanje glasova na izborima.

“Po toj logici oporbe, HDZ bi trebao dobiti 85 posto glasova na svim izborima”, kazao je.

Što se tiče duga države prema veledrogerijama, navodi da se traže rješenja.

“Nastavlja se dijalog. Neke od veledrogerija su normalno nastavile distribuciju lijekova ustanovama”, rekao je Plenković.

Rast BDP-a

Komentirao je i procjenu Hrvatske narodne banke (HNB) prema kojoj bi BDP u 2021. godini trebao rasti za 5,9 posto.

“Procjene HNB-a i međunarodnih financijskih institucija su oko pet posto. Vjerujem da ćemo taj rast ostvariti ove godine, ali puno toga će ovisiti o turističkoj sezoni”, rekao je premijer, prenosi N1