Home OBŽ Nsatavak uređenja središta Čepina: Potpisan ugovor o izgradnji nastavno-sportske dvorane

Nsatavak uređenja središta Čepina: Potpisan ugovor o izgradnji nastavno-sportske dvorane

by Ante R.

U prostorijama Osječko-baranjske županije prošli je tjedan potpisan ugovor o izvođenju radova rekonstrukcije i dogradnje nastavno–sportske dvorane u Čepinu, koji su potpisali Dražen Tonkovac, načelnik Općine Čepin, i Ivan Dumančić, direktor IVER d.o.o. iz Čepina. Potpisivanju ugovora nazočio je i župan Ivan Anušić, budući da Županija sufinancira 50 posto troškova izgradnje dvorane.

Inicijativu za izgradnju nastavno-sportske dvorane pokrenulo je čelništvo Općine Čepin još 2010. godine, a deset godina poslije, 4. rujna 2020. godine, potpisivanjem „Ugovora o suradnji na provedbi projekta dogradnje nastavno-sportske dvorane Osnovne škole Miroslava Krleže Čepin“, kojeg su potpisali općinski načelnik Dražen Tonkovac, župan Ivan Anušić i ravnateljica škole Branka Mack Savanović, konačno se krenulo u ostvarenje projekta.

Foto Općina Čepin

Dugotrajni i komplicirani postupci te veliki trud općinskih djelatnika i stručnih suradnika prethode realizaciji ovako velikog projekta. Od usklađivanja projektne dokumentacije s pedagoškim standardima, dogovora oko financiranja izgradnje, troškova održavanja nakon izgradnje, rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, rada s projektantima… Dug je popis aktivnosti koje je bilo potrebno poduzeti prije nego se pojave bageri iza škole Miroslava Krleže u Čepinu“, zaključio je Dražen Tonkovac.

Glavni projekt izradio je 2014. godine projektant ETZ d.d. iz Osijeka, Berislav Krtalić dipl. ing. arh., a Izmjenu i dopunu 2019. godine projektantica IPB d.o.o., Deja Dragojević, dipl. ing. arh.

Foto Općina Čepin

Sadašnje općinsko vodstvo, u suradnji sa županom Anušićem, nije se bojalo izazova ovako velikog projekta i uspjeli su projekt izgurati do kraja. Škola i prostor na kojemu će dvorana biti izgrađena u vlasništvu su Osječko-baranjske županije, no Općina Čepin je radi dobrobiti cijele zajednice, jer se ipak radi o nastavno-sportskoj dvorani, odlučila pokrenuti i sufinancirati ovaj veliki projekt. Općina je financirala izradu projektne dokumentacije, financirat će i rad nadzornih inženjera na izgradnji dvorane, ishodila je i platila građevinsku dozvolu, što znači do sada platila gotovo milijun kuna.

U jednom razgovoru u Čepinu, tijekom predizborne kampanje prije četiri godine, obećao sam izgradnju dvorane u Čepinu, drago mi je što sada svjedočim potpisivanju ugovora s izvođačima, i što izgradnja uskoro počinje“, rekao je župan Anušić na potpisivanju ugovora. Načelnik Općine Čepin Dražen Tonkovac istaknuo je kako je ovo najveća investicija koju sufinancira Općina u posljednjih 60 godina, te kako ona ne bi bila moguća bez suradnje s Osječko-baranjskom županijom.

Foto Općina Čepin

Cijena radova iz potpisanog ugovora iznosi gotovo 31 milijun kuna, a Osječko-baranjska županija s Općinom Čepin sufinancirat će izgradnju ove investicije u jednakim omjerima, što znači da 50% ukupnih troškova izgradnje osigurava Županija, a 50 % Općina Čepin. Rok za izgradnju dvorane je dvije godine.

Izgradnjom ove dvorane dovršit će se potpuno nova vizura centra Čepina. U proteklih pet godina obnovljen je cijeli kompleks Centra za kulturu – Narodna knjižnica Čepin, prostorije koje koriste Udruga umirovljenika Čepin i Odred izviđača Suncokret Čepin, atrij u Centru za kulturu te pročelje cijelog starog dijela Centra za kulturu.

Nova dvorana gradit će se na postojećem igralištu, između OŠ Miroslava Krleže i DV Zvončić, ukupna građevinska bruto površina nastavno-sportske dvorane iznosit će 3365 m2, a neto površina 2735 m2.

Nova dvorana namijenjena je održavanju nastave tjelesnog odgoja za potrebe osnovne škole, ali je predviđena za javnu upotrebu i rekreaciju mještana, sportskih klubova, održavanje natjecanja i održavanje ostalih javnih manifestacija.

Dvorana je sa svim svojim pomoćnim i pratećim sadržajima, projektirana kao dvodijelna, a površine borilišta projektirane su da zadovoljavaju uvjete natjecanja u različitim dvoranskim sportovima.

Uz dvoranu su projektirana i četiri vanjska igrališta: jedno za nogomet/rukomet (dimenzija 40 x 20 m), tri za odbojku/košarku (dimenzija 15 x 27 m), staza za trčanje (dimenzija 75 x 5 m) te staza za skok u dalj (dimenzija 30 x 1,22 + 6 x 2,5 m). Na tribinama je predviđeno maksimalno 600 sjedećih mjesta, a projektirano je i 37 parkirališnih mjesta za osobna vozila.

Postojeći objekt OŠ Miroslava Krleže trenutno u uporabi ima 14 učionica za odvijanje nastave, a nastava tjelesne kulture odvija se u maloj dvorani (veličine 12 x 24 m). Prostorne mogućnosti postojeće dvorane ne udovoljavaju ni minimumu pedagoških standarda za odvijanje nastave, kao ni za odvijanje natjecanja za dvoranske sportove koji su u Čepinu izrazito razvijeni.

Nakon izgradnje nove, postojeća dvorana prenamijenit će se u multifunkcionalnu prostoriju koja će omogućiti odvijanje jednosmjenske nastave u OŠ Miroslava Krleže, jer će škola i svi prateći objekti biti dimenzionirani za 450–500 učenika (cca. 20 razreda), te 50 nastavnika i pomoćnog osoblja.