Home Izdvojeno Branko Bogdanović: Neki kandidati za gradonačelnika Osijek ne razumiju ono što govore i obećavaju

Branko Bogdanović: Neki kandidati za gradonačelnika Osijek ne razumiju ono što govore i obećavaju

by Ante R.

Moram priznati sa dubokim žaljenjem da je naš nikad preboljeni, jedini i jedinstveni Grad Osijek postao „palanka“ nakon duge i teške pljačke dobro uhodanih politika. Svjedočimo zadnjim civilizacijskim trenucima „malog Beča“ u punoj i potpunoj transformaciji zajedno sa nasljednim i naseljenim stanovništvom iz nedavne prošlosti.

 

Tko može prepoznati agoniju umirućeg grada a ostaje nijem na njegove vapaje taj nije zavrijedio nazivati se civiliziranom osobom. Tko u miru svjedoči tragediji a opisuje napredak nije prijatelj grada velikog plemenitog srca. Voli li te itko moj Grade? Promatrao sam i sa žaljenjem konstatirao da je nivo znanja, sposobnosti i osobne hrabrosti kandidata za Gradonačelnika Osijeka nedovoljan.

 

Želja za položajem je tako jako prepoznatljiva da postaje bolno promatrati nemušte i nesuvisle odgovore na jednostavna pitanja kod svih kandidata. Obično ne pišem osobno o ljudima čije poteze ili osobine kritiziram ali sada treba skrenuti pozornost na pojavnost apsolutnog amaterizma i nedostatka struke u predstavljenim likovima. Sve je na stolu od potpune nedoraslosti do izražene želje za osobnim dokazivanjem u stvaranju političke karijere koja zasigurno neće stati na poziciji Gradonačelnika.

 

Ambicija ubija svaku iskrenost a amaterizam vodi u potpuni kolaps. Zašto na političkoj sceni nema ozbiljnih kandidata koji uistinu znaju što hoće ili još bolje zašto se ne nude građanima kao rješenje? Gdje su u stvari zapreke koje priječe društvo na ozbiljne promjene? Uvjeravam vas da su upravo vertikale koje se nude kao rješenja, zapreka kreativnom razmišljanju i siguran put ka još jačoj centralizaciji odlučivanja svake takve uprave.

O kandidatima koji zazivaju povratak sjaja i vrijednosti Osijeka kao gospodarskog središta istoka Hrvatske, da pri tome ne prepoznaju uzroke devastacije, mislim isključivo da raspravljaju i govore stvari koje ne razumiju. Iskrena želja za promjenama smjera nema pokriće u koliko nije izložen plan i program oporavka bilo kao načela ili odabira ljudskih potencijala sposobnih za pokretanje procesa oporavka.

 

Stvaranje uvjeta kod „lijepog i potentnog Grada“ govori da jedan od kandidat voli pripadati eliti srednje europskog Grada dok ga oskudna retorika otkriva ili jednostavno razotkriva. Stečene pozicije nisu argument opravdanosti za traženjem upravljačkih prava jer su ona isprepletena opasnim uvlačenjem vlastitih interesa opstanka ili napredovanja u poslovanju kandidata. U vladajućoj stranci primjetan je animozitet i sve očitija klasna podjela koja remeti početne pozicije istaknutih članova. Europeizacija stranke kroz manire Predsjednika smeta i vraški iritira plemenske zajednice koje su nastale na iskvarenom domoljublju a regionalno su jasno izražene. Slavonija i Baranja nisu izuzetak snažnog utjecaja stare garde nespremne da ustupi pozicije stvaranja prvobitnog kapitala „zaslužnika“. „Uspravnica“ ili vertikala spomenuta kao argument prednosti zapravo je teško breme koje će se „bajpasirati“ (premostiti) od poslušnih do prvo-nadređenih preskačući buntovnike na kojoj god poziciji bili. Opasnost je za sve nas umnožena ako se na nekom području grupiraju nezadovoljnici i pretendenti na tron kao što se to iskazuje unutar vladajuće stranke u nekoliko Županija istoka Hrvatske.

 

Može li u konačnici aktivizam dati stručnu i kvalitetnu osobu za čelnu poziciju Grada, osobno dvojim. Aktivizam je potreban ali kao dodatak u borbi proti autoritarne i neučinkovite uprave a nikako kao njezin suplement. U odabiru kandidata građani mogu pasti na lijepo izgovoren kontekst nekog problema iz kojega se može razabrati učenost ili učtivost samo što se to ne može prodati dva puta u kratkom vremenu. Bez kontinuiteta i kvalitetne kritike postojećega teško je tražiti potporu za izrečeno u dva tjedna izborne kampanje. Smisao predstavljanja kandidata nije dojam izgovorene riječi nego kvaliteta i stručnost rečenoga. Širina i prepoznatljivost izgovorene i napisane riječi kojom se potkrjepljuje želja u slučaju naših, osječkih kandidata je izostala te sa žaljenjem očekujemo Godota do daljnjeg

Branko Bogdanović Hrvatski glasnik