Home SportRibolov SVJETSKI RIBOLOVNI REKORDI Riba za kojom Amerikanci luduju

SVJETSKI RIBOLOVNI REKORDI Riba za kojom Amerikanci luduju

by Ante R.

Nesumnjivo riba broj jedan u sportskom ribolovu u Sjedinjenim Američkim Državama je – bass. Velikousti i malousti bass ili „po naški“ (za obje vrste) pastrvski grgeč. Amerkanci naprosto luduju za ovom ribom. Milioni sportskih ribolovaca u SAD-u isključivo love ovu ribu i natjeću se u ribolovi na bassa, na amaterskim i profi turnirima, na kojima najbolji zarađuju milionske dolarske iznose. Oko ovog ribolova razvila se i cijela industrija pribora, čamaca, vanbrodskih motora, itd. Basomanija se u posljednjih nekoliko desetljeća proširila svijetom, pa ne čudi da je svjetska međunarodna federacija FIPSed počela organizirati i svjetska prvenstva u ribolovu na ovu ribu umjetnim mamcima iz čamca na kojima veoma uspješne nastupe bilježe i hrvatski ribolovci. Spomenimo da hrvatski ribolovci već niz godina imaju veoma jaku nacionalnu Bass ligu u ovom ribolovu.

Pastrvski grgeč i su u hrvatskim vodama alohtone vrste riba. Nije ih bilo u našim vodama sve do sredine prošlog stoljeća. Prije šezdesetak godina ove ribe prenijete su u neka ribnjačarstva kod nas. Iz ribnjaka su ušle u otvorene vode. No, uvidjevši da je bass vrhunska sportska riba, ribolovci su je svjesno i namjerno počeli naseljavati prvo u ribnjake, akumulacije i šoder grabe. I malo po malo bass ili „amerikanac“ se našao, ni kriv ni dužan, i kod nas. Blinkeraši su ga veoma brzo prihvatili, kao atraktivnu i zahtjevnu sportsku ribu. Iako je riječ o ribama iz porodice sunčarica, nitko ne zna zašto, ali kod nas je dobio znakovito, jedinstveno ime i za velikoustog i za maloustog bassa – pastrvski grgeč.

Ima karakterističnu veliku glavu. Sivozelene je boje, tamnijih leđa i svjetlijeg trbuha. Duž tijela proteže mu se nepravilna tamnozelena šara. Mrijesti se u svibnju i lipnju. Tada ženka u plićacima položi i više od 20.000 jaja. Kao i ostale sunčarice i pastrvski grgeč čuva svoju ikru, a s obzirom da mu pašu ovdašnje šoderice i slične vode, veoma brzo se u nekima i proširio i raširio.

Njegova staništa su mirne nizinske vode i dublja toplija jezera. Ima ga u Dravi i njenim rukavcima, zahvaljujući mađarskim ribnjacima, ali najviše u raznim akumulacijama i šoder grabama. Statistike veleulova pokazuju da se najveći primjerci kod nas love u podravskim šoder grabama i ostalim šodericama sjeverne Hrvatske, te mrtvicama naših rijeka, poput stare Drave u Bilju, Topoljskog Dunavca i sl. Po krupnim pastrvskim grgečima poznata su jezera Sekuline, Šoderica, Borovik, šljunčara Ozalj, Ivanec, Topoljski Dunavac i neke druge. U tim vodama su kod nas lovljeni najkrupniji primjerci ove ribe do sada. Prema statistikama natječaja za Zlatnu udicu – Veleulov časopisa „Ribiči i ribe“. Najvećeg hrvatsklog bassa ulovio je Sakib Zenkić, 1997. na jezeru Sekuline. Bio je to bass težine 3,77 kg. Je li to najveći hrvatski bass treba uzeti s rezervom, jer od 2015. autor teksta nema pouzdan pregled naj basseva Hrvatske. Moguće je da je u proteklih pet godina na sportski način štapom i udicom ulovljen i koji veći primjerak. Drugi naj bass po tim „starim“ podacima je onaj Branimira Kalinića iz 2007. koji je u jezeru Borovik ublinkao bassa od 2,90 kg, itd.

Svjetski rekord, po IGFA-i (svjetskoj ribolovnoj organizaciji koja prati kapitalne ulove ostvarene na sportski način), drži bass ulovljen 2009. u Japanu,a riječ je o primjerku teškom nevjerojatnih 10,12 kg.

Najbolje vrijeme za ribolov na bass-a je ljeto, rano ujutro ili kasno uvečer pri temperaturi vode od 18 do 22 stupnja Celzijusovih.

Iako je grabežljivac, pa se može loviti i na žive mamce, kao što su kederi, žabe i sl, na postavu, pastrvski grgeč je prvenstveno blinkeraška riba. Za takav vid ribolova potreban je štap dužine do 2,5 m, akcije A, težine izbačaja do 20 grama, role bržeg prijenosa kapaciteta kalema 100 m najlon 0,20 mm, te najlon promjera do 0,22 mm. Od mamaca na prvom mjestu su varalice, vobleri i razni silikonci koji oponašaju ribice, žabe, gliste i sl.

Pastrvski grgeč je i vrlo atraktivna riba za ribolov umjetnom muhom točnije raznim streamerima.

Siniša Slavinić Hrvatski glasnik

Na slici:

Poznati hrvatski spineraš Mirko Hanžeković iz Koprivnice rado blinka i bassa, a s ovim rekordnim, teškim 2,42 kg ulovljenim na jezeru Cirkovljan je „ulovio“ i Trofej Hrvatske 2011. („1“)

Foto Ribiči i ribe

Bass svjetski rekord po IGFA-i, težak 10,12 kg ulovljen 2009. u Japanu („2“)

Foto Ribiči i ribe

FOTO: ARHIVA RIBIČA I RIBA