Home Izdvojeno Američki veleposlanik zaprepastio sve na fešti u Beogradu: ‘Realno, Nikola Tesla nije Srbin‘

Američki veleposlanik zaprepastio sve na fešti u Beogradu: ‘Realno, Nikola Tesla nije Srbin‘

by Ante R.

Američki veleposlanik u Beogradu Anthony Godfrey izjavio je da je, po njegovom mišljenju, poznati znanstvenik i genije Nikola Tesla zapravo po svom izboru Amerikanac.

Godfrey je u četvrtak 29. travnja, tijekom ceremonije ispraćaja novog Airbusa A330 kompanije Air Serbia koji na repu ima nacrtan lik Nikole Tesle, izjavio da se ljudi u Srbiji najlakše naljute kada od drugih čuju da Tesla nije podrijetlom iz Srbije.

”Znam da je najlakše razljutiti Srbe ako drugi kažu da Nikola Tesla nije njihov po rođenju! Žao mi je, ali griješite i jedni i drugi. Po mom mišljenju – on je Amerikanac! Ne po rođenju, već po svom izboru”, rekao je američki veleposlanik na beogradskom aerodromu koji također nosi ime genija.

”Prije nego što me budete gađali trulim jajima, podsjetit ću vas da smo mi Amerikanci ponosni na svoje nasljednike u Sjedinjenim Državama, bez obzira imaju li japanske, meksičke ili srpske korijene. Isto vrijedi i za Nikolu Teslu, koji je poštovao američko državljanstvo, ali nikada nije negirao da je u srcu Srbin”, dodao je Godfrey.

Zbog svojih je komentara američki diplomat izazvao reakcije čelnika. Premijerka Srbije Ana Brnabić je na riječi američkog veleposlanika kroz smijeh prokomentirala kako je veleposlanik na rubu “ozbiljnog diplomatskog incidenta” koji je izbjegnut.

Godfrey je novom zrakoplovu Air Serbia koji poletjeo na prvi let za New York zaželio sretan put i miran let. Između ostalog rekao da je Tesla simbol inovacija, ustrajnosti, važnosti obnove i novih početaka, kao i odnosa između Sjedinjenih država i Srbije. Njegove osobne sugestije za ikone koje bi mogle biti na repu jednog aviona Air Serbija bile su one koje istovremeno imaju veze s obje zemlje: izumitelj Mihajlo Pupin, pjesnik Charles Simic ili umjetnica Marina Abramović, prenosi Jutarnji.