Home Izdvojeno Nakon debakla s potpisima u OBŽ krivnju prebacuju na Bernardića, no nitko ne spominje Hajdukovića i Biljanu Borzan.

Nakon debakla s potpisima u OBŽ krivnju prebacuju na Bernardića, no nitko ne spominje Hajdukovića i Biljanu Borzan.

by Ante R.

Kakav debakl SDP-a u Osječko-baranjskoj županiji, gdje druga po snazi nacionalna stranka neće imati svog kandidata za župana, jer nisu uspjeli skupiti dovoljno pravovaljanih potpisa.

SDP-ovci su u Županijsko izborno povjerenstvo predali listu s 3.847 skupljenih potpisa za njihovog kandidata Denisa Ambruša, no nakon što je povjerenstvo pregledalo potpise utvrđeno je da važećih ima 3.019, što znači da je Ambruševa kandidatura propala zbog manjka 181 potpisa.

– Nažalost, u dva dana nismo uspjeli skupiti dovoljno pravovaljanih potpisa – razočarano je priznao Damir Tomić, povjerenik SDP-a za Osječko-baranjsku županiju koji je tu funkciju preuzeo u ponedjeljak navečer nakon što je predsjednik ŽO Domagoj Hajduković podnio ostavku, a šef SDP-a Peđa Grbin raspustio organizaciju i imenovao povjerenika.

 

SDP-u na istoku Hrvatske dogodilo se najgore u najgore vrijeme, a stihijsko vođenje ogranka i latentni sukobi ‘grbinovaca’ i ‘bernardićevaca’ predugo su gurani pod tepih. Na kraju je ceh platio Ambruš, koji je iako nekada i sam član SDP-a, koji je u međuvremenu malo politički zastranio, pa jedno vrijeme bio u Mostu, kao nestranački kandidat trebao u, vjerojatno unaprijed izgubljenu, bitku s aktualnim HDZ-ovim županom Ivanom Anušićem. No, to se neće dogoditi.

– Najviše mi je žao zbog Denisa, jer mislim da je bio dobar kandidat, no ovo je kulminacija lošeg vođenja stranke od strane Davora Bernardića – našao je Tomić krivca, na što smo mu kazali da je od Bernardićevog odlaska s čela SDP-a bilo dovoljno vremena da se riješe i problemi u OBŽ.

– U pravu ste i pokušali smo taj problem riješiti prije šest mjeseci, ali nismo uspjeli. Očito nismo bili dovoljno odlučni i pustilo se da stihija odradi svoje, a mislim da svatko ima određenu odgovornost, predsjednik najveću, ali nije Hajduković jedini krivac. Odradili smo to neuspješno, no s druge strane raduje me da smo uspjeli složiti jako dobru listu za Županijsku skupštinu gdje su 24 žene i 23 muškarca, na čelu sa Markom Bogatićem i Sanjom Bježančević, kao i Borisom Piližotom te našim kandidatima za gradonačelnika Našica i Đakova. To su i ljudi koji mogu SDP u ovoj županiji povesti u bolje sutra – poručio je Tomić, koji nam je otkrio da do utorka za Ambruša nije skupljen niti jedan jedini potpis.

– U takvim uvjetima nemoguće je za dva dana skupiti sve potpise i da svi budu pravovaljani. To što imamo 250 krivih unosa OIB-a događa se kada se radi u brzini. Iskreno, već u utorak smo razgovarali ima li uopće smisla skupljati potpise, no zaključili smo da bi bilo još gore da nismo probali – kazao je Tomić.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin poručio je da je „sada potpuno jasno da je odluka o raspuštanju organizacije u Osječko-baranjskoj županiji bila opravdana i nužna.”

– Unatoč tome što smo u ponedjeljak 26. travnja na sjednici Glavnog odbora imenovali povjerenika, SDP nažalost u Osječko-baranjskoj županiji nije skupio dovoljan broj potpisa za župana. Ovo je dokaz da je odluka o raspuštanju tijela županijske organizacije bila u potpunosti opravdana i nužna. Usprkos svim naporima u posljednjih nekoliko dana, nismo uspjeli kompenzirati činjenicu da se županijska organizacija nije adekvatno pripremila za ove lokalne izbore. Zbog toga se ispričavam svim simpatizerima i biračima u Osječko-baranjskoj županiji i pozivam ih da podrže županijsku listu i naše kandidate u gradovima i općinama i time nam daju povjerenje. Potpuno je jasno da nam nakon lokalnih izbora predstoji velik posao jačanja SDP-a u Osječko-baranjskoj županiji i cijeloj Slavoniji – rekao je Grbin, prenosi Jutarnji.