Home VijestiDogađaji 30. obljetnica ubojstva 12 pripadnika vinkovačke Specijalne policije

30. obljetnica ubojstva 12 pripadnika vinkovačke Specijalne policije

by Ante R.

Polaganjem cvijeća i upaljenih svijeća članova obitelji i rodbine podno spomen-obilježja u Borovu, prijeratnom Borovu Selu, počelo je komemorativno obilježavanje 30. obljetnice ubojstva 12 pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije.

Njih su, u tom mjestu nedaleko od Vukovara, na današnji dan 1991. godine pripadnici srpskih paravojnih postrojbi ubili i masakrirali.
Počast ubijenih policajcima, polaganjem vijenca i paljenjem svijeće u ime predsjednika Hrvatskog sabora odat će saborski zastupnik Nikola Mažar, a predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića te ministra obrane Maria Banožića. Počast će odati i izaslanstva udruga policije iz Domovinskog rata i stradalničkih udruga, Vukovarsko-srijemske županije te gradova Vinkovaca i Vukovara.

Foto Hrvatski radio Osijek

U Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima misu zadušnicu služit će policijski vojni kapelan PU vukovarsko-srijemske fra Ivan Begović nakon koje će vijenci biti položeni i svijeće upaljene i podno križa na vinkovačkom Gradskom groblju dok će se u vinkovačkom hotelu Vila Lenije upriličiti komemorativni skup.
Počast dvanaestorici ubijenih pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije u četvrtak je polaganjem vijenca i paljenjem svijeće podno spomen obilježja u Borovu odao predsjednik Republike Zoran Milanović poručivši kako su hrvatski redarstvenici “bili hrvatska oružana sila”.
“Sačekani iz busije, nisu to očekivali već su došli osloboditi svog zarobljenog pripadnika, prijatelja, druga i suborca. Dočekani su kao da su došli ubijati. Nisu došli ubijati niti paliti. To je jedan grozan događaj za koji odgovornost još uvijek nije ustanovljena, a vjerojatno neće nikada ni biti”, izjavio je u Borovu Zoran Milanović.
U Borovu je 2. svibnja 1991. godine iz zasjede ubijeno 12 hrvatskih redarstvenika nakon što su došli izbaviti dvojicu svojih kolega koje su tijekom redovite ophodnje u noći s 1. na 2. svibnja zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi.
Ubijeni su policajci Stjepan Bošnjak (1955.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968.) i Mladen Čatić (1971.). U napadu su ranjena 23 policajca, prenosi Hrvatski radio Osijek.