Home Izdvojeno Dačić ljutit zbog Banožićeva susreta s kosovskim ministrom, vratio se daleko u prošlost: ‘Hrvati i Albanci su braća po oružju’

Dačić ljutit zbog Banožićeva susreta s kosovskim ministrom, vratio se daleko u prošlost: ‘Hrvati i Albanci su braća po oružju’

by Ante R.

Prošlotjedni susret hrvatskog ministra obrane Marija Banožića s kosovskim ministrom Armendom Mehajem nije ostao nezamijećen u Srbiji koja još uvijek ne priznaje nezavisnost te nekad autonomne pokrajine u sastavu Jugoslavije.

Protokolarni susret ministara obrane na kojem je potvrđena dobra suradnja koja je “najvećim dijelom usmjerena na prijenos hrvatskih iskustava i pružanje potpore kosovskoj strani u pristupanju euroatlantskim i regionalnim organizacijama i inicijativama, te jačanju kapaciteta i transformaciji Kosovskih snaga sigurnosti u Oružane snage”, kako je navelo hrvatsko Ministarstvo obrane, posebno je zasmetalo predsjedniku Skupštine Srbije i predsjedniku Socijalističke partije Srbije Ivici Dačiću.

“Oružje je nabavljeno preko tih kanala”

“Dugi niz godina i desetljeća postoji koalicija između hrvatskih i albanskih separatista iz bivše Jugoslavije. Oružje je nabavljeno preko tih kanala”, kazao je Dačić i nastavio tvrdnjom da su mnogi albanski političari i vojnici bili u Hrvatskoj vojsci, piše B92.

Dačić se, dokazujući svoju tezu, vratio daleko u prošlost.

“Oni jesu braća po oružju, u svakom ratu su to i bili, i u Prvom svjetskom ratu i Drugom svjetskom ratu. Bili su na suprotnoj strani od većine čovječanstva, ali im to nije mnogo uzeto za zlo. Nije im mnogo uzeto za zlo ni kad su ratovali protiv Amerike, Velike Britanije, Francuske”, kazao je Dačić, a nije zaboravio podsjetiti da su u Drugom svjetskom ratu “albanski režim i hrvatski režim bili u službi nacističke Njemačke”.

Dačić je na čelu stranke koju je osnovao Slobodan Milošević, a dobro surađuje s Vučićem

Podsjetimo, sadašnji predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je na čelu stranke koju je osnovao balkanski krvnik 90-ih Slobodan Milošević, kojoj je od 1992. do 2000. godine bio glasnogovornik.

Na čelu stranke je od prosinca 2006. godine. Od kada je u Srbiji na vlasti bivši radikal, a sada naprednjak, Aleksandar Vučić, Ivica Dačić je bio na nekoliko ministarskih funkcija, a premijersku funkciju je obnašao od srpnja 2012. do travnja 2014. godine.

Hrvatska i Kosovo dižu suradnju na višu razinu

Ministar Banožić je nakon susreta s kosovskim ministrom obrane Armendom Mehajem kazao da je vrijeme da se suradnja podigne na višu razinu.

“Već dugi niz godina imamo jako dobru suradnju s Kosovom. Hrvatska već godinama pruža snažnu potporu kosovskim sigurnosnim snagama prijenosom iskustava, naučenih lekcija te pružanjem vojne obuke i obrazovanja. Vjerujem da je trenutak da našu suradnju podignemo na višu razinu”, rekao je ministar Banožić u kontekstu novog Memoranduma o razumijevanju između dvaju ministarstava koji je u pripremi, a koji će obuhvatiti nove modalitete suradnje.

“Bit će to složen višegodišnji projekt, ali vjerujem da će ova suradnja dodatno povezati naše zemlje u političkom, vojnom i ekonomskom smislu”, istaknuo je hrvatski ministar nakon sastanka prošlog tjedna, prenosi RTL.