Home Politika Dugopolje neslavni rekorder! Šef HDZ-a Perica Bosančić ne želi odgovoriti na pitanja zašto nisu ispoštivali “žensku kvotu”

Dugopolje neslavni rekorder! Šef HDZ-a Perica Bosančić ne želi odgovoriti na pitanja zašto nisu ispoštivali “žensku kvotu”

by Ante R.

Neslavni rekorder  po najmanjoj zastupljenosti žena na listama za lokalne izbore u Splitsko dalmatinskoj županiji je HDZ-ova lista za Općinsko vijeće Dugopolja, gdje se na listi nalaze  samo dvije žene od 13 kandidata/kandidatkinja za Općinsko vijeće.
Kada je u pitanju Općina Dugopolje, zanimljiva je činjenica da su sve ostale liste ispoštovale  tzv “žensku kvotu”, i Nezavisna lista Ivice Radoševića i  SDP i Beljakov HSS.

Još jučer  smo u ime redakcije uputili e-mail  nositelju HDZ-ove liste  Pericu Bosančiću gdje je uz ostala  jedno od pitanja glasilo “Analizirali smo službeno objavljene liste i utvrdili da samo lista HDZ-a nema  zadovoljenu  zakonsku odredbu o  ravnopravnoj zastupljenosti  spolova? Zašto je to tako?”. Odgovor  do pisanja ovog teksta nismo dobili, a vrlo rado ćemo ga objaviti kada nam iz HDZ-a odgovore.

Povod za ovaj tekst je jučerašnji događaj u Splitskom hotelu “Cornaro”  gdje je Hrvatska demokratska zajednica – HDZ  predstavila  svoje  kandidatkinje s kojima izlazi na izbore u Splitsko dalmatinskoj županiji. Redovito  su na pozicijama zamjenica načelničkih ili gradonačelničkih kandidata, gotovo pa  ukras, uz   dvije iznimke  i to u općinama Okrug  i Primorski Dolac.

Kada su u pitanju  liste za  županijsku skupštinu, gradska ili općinska vijeća situacija je još poraznija.  Jednostavnom probom  ustvrdili smo da u najbitnijim  gradovima ili općinama  “ženska kvota”  redovito nije ispoštovana.

Na listi za županijsku skupštinu  od 47 kandidata samo je 12 žena i  to najčešće pozicioniranih  na ne ulaznim mjestima. Slična  situacija, ako ne i gora je  u gradu Splitu gdje HDZ ima samo 7 žena na listi od 31 kandidata.

ZAKONSKE ODREDBE

Svi sudionici izbornog procesa moraju poštivati načela ravnopravnosti spolova prilikom sastavljanja kandidacijskih lista.

Na to ih obvezuje Zakon o lokalnim izborima (čl. 9. st.3.) te Zakon o ravnopravnosti spolova (čl. 15. st. 1.) gdje se navodi da su političke stranke i drugi ovlašteni predlagatelji kandidata i kandidatkinja dužni voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca na izbornim listama. Neravnotežom se smatra podzastupljenost jednog spola niža od 40 posto.

Ova zakonska odredba odnosi se isključivo na kandidacijske liste za predstavnička tijela jedinica lokalne i područne samouprave (županijske skupštine, gradska vijeća i općinska vijeća), a ne na izvršna tijela (župani/ce, gradonačelnici/e, načelnici/e općina te njihovi/e zamjenici/e). Za nepoštivanje odredbe određuje se kazna od 40 tisuća kuna za izbore za članove gradskih vijeća i županijskih skupština, odnosno od 20 tisuća kuna za izbore za članove općinskih vijeća.

Dakle, Zakoni su propisali odredbe, mnogi ih krše, da budemo pošteni prema svima nije to ekskluzivitet  HDZ-a, mada  oni to rade najčešće. Razloga ima puno, od  unutarstranačkih sukoba, lobiranja, i sl.. a svi koji  ne poštuju zakonske odredbe  u startu su spremni  platiti kaznu  20 000/40 000 kuna za nepoštivanje  “ženskih kvota”.

Sad dolazimo  do ove priče o predstavljanju žena  HDZ-a jučer u Splitu, gde  njihova  glavarica kaže da ih ima oko 8 000 u sustavu HDZ-a SDŽ. Ako je to već tako, pa  mogli su HDZ-ovi glavari pronaći još sedam žena  za županijsku listu, šest za gradsku listu u Splitu, i  četiri  za  općinsku listu u Dugopolju.

No, nisu, imaju novaca i platiti će kazne.
Kada će platiti? Kad poznato hrvatsko pravosuđe donese presude, ako.

Nekako nam se čini kako bi puno veća kazna za one koji ne poštuju “žensku kvotu” bila kada bi svi, a pogotovo ženski dio populacije izašli na izbore i  žestoko kaznili sve one koji ne poštuju Zakone  o ravnopravnosti spolova, što bi bilo pravednije i puno efikasnije, imajući u vidu brzinu našeg pravosuđa.

Dugopolje org