Home Vijesti Plenković: “Ideja je da se rad nedjeljom zabrani, osim 16 nedjelja u godini”

Plenković: “Ideja je da se rad nedjeljom zabrani, osim 16 nedjelja u godini”

by Ante R.

Predsjednik Vlade Andrej Planković kazao je nakon sastanka vladajuće većine da je njihov stav jasan – da neće podržati Zlatu Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda. Vladajući su razgovarali i o radu nedjeljom.

“Ministar Ćorić je predstavio koncept promjena u HGK-u i koncept promjena Zakona o trgovini, a ministar Aladrović predstavio je detaljno daljnje korake u reformi sustava socijalne skrbi”, rekao je premijer, te dodao da su raspravljali i o drugim važnim temama, poput obnove.

 

“Razgovarali smo o Zakonu o trgovini i zakonu koji regulira rad Hrvatske gospodarske komore. Zakon o trgovini podrazumijeva pitanje rada nedjeljom. Ideja je da se rad nedjeljom zabrani osim 16 nedjelja u godini, uzeli bismo u obzir turističku sezonu. Što se tiče zakona o HGK, on ima tri važne točke, ona društva koja su članovi HGK a plaćaju najmanju članarinu, oni ne bi plaćali ništa. Oni veći bi nastavili plaćati. Prihodi bi se smanjili za 60-ak milijuna kuna, a nadomjestio bi se prihodima HGK na tržištu ili sredstvima iz pojedinih resora na koja se naslanjaju aktivnosti HGK. To bi podrazumijevalo i racionalizaciju broja zaposlenih u HGK”, rekao je Plenković.

Dodao je da će se ti zakoni još dodatno doraditi na Vladi i proći određene konzultacije te da će ići kroz redovnu proceduru.

Plenković je rekao i kako HDZ neće podržati kandidatkinju predsjednika Zorana Milanovića Zlatu Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda.

“Nećemo je podržati jer je sudjelovala u kršenju procedure. Stvar je sasvim jasna i što se tiče vladajuće većine, mislim da tu stavovi konvergirani”, rekao je.

Upitan hoće li se raspisivati novi javni poziv, rekao je kako će se to vidjeti kada se dođe u daljnju fazu.

Nije želio komentirati postupak protiv Lovre Kuščevića, kojeg USKOK optužuje za zloporabu položaja i vlasti: “Došao je u tu fazu da ga neću komentirati”, prenosi N1.