Home Izdvojeno “U ime obitelji” predstavila izvješće o napadima na Katoličku crkvu

“U ime obitelji” predstavila izvješće o napadima na Katoličku crkvu

by Ante R.

Udruga “U ime obitelji” predstavila je u četvrtak Izvješće o netrpeljivosti i napadima na Katoličku crkvu i vjernike u Hrvatskoj u 2020. godini u kojem dokumentira sve brojnije napade na Crkvu i katolike.

Napominjući kako je to prvo takvo izvješće u Hrvatskoj, izvršna direktorica “U ime obitelji” Željka Markić rekla je da ono dokumentira sve brojnije napade koji uključuju izražavanje mržnje i netrpeljivosti, medijske hajke, lažne optužbe, širenje lažnih vijesti i tvrdnji utemeljenih na predrasudama o vjernicima katolicima i svećenicima.

Također, dokumentira osporavanje prava poduke vjeronauka u školama, osporavanje obveze i prava biskupa, svećenika i redovnika da javno iznose stavove Crkve o društvenim pitanjima, napade na katolički nauk te provale u crkvene objekte, oskvrnuća i devastiranje crkvenih objekata i imovine i dr.

“Ovo je Izvješće na vidjelo iznijelo svojevrstan društveni fenomen u Hrvatskoj – da se gotovo 90 posto građana izjašnjava katolicima, čineći većinu u  smislu vjeroispovijedi, a istovremeno je ta većina izložena sustavnim napadima dijela medija, političara i aktivističkih skupina specijaliziranih za napade na katoličku vjeru, Crkvu i vjernike”, rekla je Markić pred Hrvatskim saborom.

U izvješću su napadi kategorizirani u dvije glavne skupine – netoleranciju i diskriminaciju spram katolika te nasilje i napade na objekte i imovinu Katoličke crkve.

Navode se konkretni primjeri za prvu skupinu: za lažne optužbe i lažne vijesti protiv biskupa i svećenika, hajke i lažne vijesti o svećenicima, napadi na katolički nauk i vjeru javnom blasfemijom širenja neistina o katoličkom nauku, iznošenjem neistina o blaženiku Alojziju Stepincu, napadi i medijski pritisak oko održavanja svetih misa tijekom pandemije, hajka na slavljenje misa zadušnica za bleiburške žrtve, izražavanje mržnje i netrpeljivosti prema Crkvi, kontinuirane napade i blaćenja Crkve, navela je Markić.

Članica Upravnog odbora “U ime obitelji” Natalija Kanački rekla je da su tijekom prikupljanja podataka za 2020. godinu otkrili kako nadležne institucije ne prikupljaju i obrađuju podatke o slučajevima nasilja i napada te netolerancije, diskriminacije na temelju vjeroispovijedi, kao ni zločinima iz mržnje na temelju vjeroispovijedi.

Također, ne prikupljaju i obrađuju podatke o javnom poticanju na nasilje i mržnju zbog vjerske pripadnosti, iz kojih bi se mogle dobiti informacije koliko je bilo takvih slučajeva prema pojedinoj vjeroispovijedi u Hrvatskoj.

“U ime obitelji” preporuča da tijela javne vlasti i institucije nadležne za zaštitu prava građana ujednače kriterije u osudi javnog poticanja na mržnju i nesnošljivost kada je riječ o Katoličkoj crkvi u odnosu na druge vjerske zajednice ili skupine građana te da se u godišnjim izvješćima institucija pravobranitelja poticanje na nesnošljivost prema katolicima prepozna kao problem te se usredotoči na njegovo rješavanje. – Hina