Home Izdvojeno Zlata Đurđević: ‘Ne poznajem Milanovića osobno. Nisam pomišljala na odustajanje’

Zlata Đurđević: ‘Ne poznajem Milanovića osobno. Nisam pomišljala na odustajanje’

by Ante R.

Zlata Đurđević ima podršku lijevo-liberalne oporbe, dok HDZ prozivaju kako je sudjelovala u Milanovićevu nezakonitu procesu.

Vi ste kandidatkinja predsjednika Republike, kakav je Vaš odnos sa Zoranom Milanovićem? Poznajete li ga osobno?

 

Ne. Nisam imala nikakve niti privatne, niti službene niti poslovne kontakte s gospodinom Milanovićem. Prvi put smo se  susreli početkom ožujka kad me pozvao na razgovor vezano za kandidaturu za predsjednicu Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Što mislite što je motiv da inzistira baš na Vama? 

On je rekao da je bilo pet kandidata, da je obavio razgovore s njima i da se odlučio za mene. Smatram da sam ostvarila izuzetne uspjehe u svom poslovnom životu. Redovita sam profesorica kaznenog procesnog prava. Bavim se i pravosuđem općenito i kaznenim pravosuđem i ljudskim pravima. Imam i međunarodna priznanja ugled. Imam preko 100 objavljenih radova, preko 100 javnih izlaganja. Bila sam predsjednica hrvatskog udruženja za kaznene znanosti i praksu, a osim toga sam specijalizirala na najboljim svjetskim sveučilištima kao što su Cambridge, Berkeley i Yale.

Već mjesecima traje prijepor oko izbora čelne osobe za Vrhovni sud, 70 ruku u Saboru je protiv Vas. Jeste li pomišljali da odustanete od svega?

Nije. Ja imam sigurno mjesto na fakultetu. Smatram da imam najbolji posao na svijetu, ali s obzirom da sam pokazala aspiraciju  i težnju da budem sutkinja na međunarodnim sudovima. I sada sam rezervna kandidatkinja za Europski sud za ljudska prava,
smatrala sam da moj integritet i moje znanje mi ne dopušta da takvu jednu poziciju odbijem kad se radi o Republici Hrvatskoj.

Kako mislite da ćete proći u Saboru?

Programi su tek dostavljeni predsjedniku, tek su stavljeni u javnost, mislim da je naša politika ipak sazrela u odnosu na 90-te i da će cijeniti stručnost, izvrsnost, etičnost, a ne podobnost ili neke iskonstruirane i manipulativne tvrdnje koje zapravo nemaju utemeljenja u pravu.

Zašto se niste javili na prvi poziv? Jeste li uopće razmišljali o toj funkciji tada ili Vas ona nije zanimala  dok ju nije spomenuo predsjednik? 

Ja sam se javila u siječnju za Europski sud za ljudska prava. To je u to vrijeme bila moja intencija, bila sam i na intervjuima. Nekako se ne javljam na više takvih pozicija istovremeno. Osim toga ovo je jedna pozicija za koju sam smatrala da imam karakteristike, ne znam, možda neki naših raniji razgovori mene i predsjednika Milanovića mi nisu davali nadu da bi on mene predložio.

Tek nakon njegovog predlaganja ste postali zainteresirani za tu funkciju?

Predsjednik je ustavni predlagatelj, mislima da to nije isto kao kada se javljate za Ustavnog sudca. Jer ovdje Ustav, kao i kod glavnog državnog odvjetnika, predviđa ne samo da vas bira neko političko tijelo, nego da vas i predlaže predsjednik, tj. Vlada. – donosi RTL