Home SportRibolov Siniša Slavinić, moje ribolovne uspomene: Andora nije samo raj za shoping, ona je i raj za ribolov

Siniša Slavinić, moje ribolovne uspomene: Andora nije samo raj za shoping, ona je i raj za ribolov

by Ante R.

Ribolov na Valiri

Andora je državica, poput nekog otoka, okružena Francuskom sa sjevera i Španjolskom s juga. Prostire se tek na 468 kvadratnih kilometara, koje nastanjuje oko 67.000 stanovnika. Oblikom vladavine je principat, ali službeno je Kneževina Andora. Nezavisnost je stekla u devetom stoljeću, a od 1278. pod zajedničkom je upravom francuskog predsjednika i katalonskog biskupa, španjolskog grada Seo de Urgela. Ustavom 1993. proglašen je puni suverenitet zemlje. Službeni jezik je katalonski. Glavni grad, Andora la Vella ima 21.000 stanovnika. Smjestio se, kao i većina ostalih mjesta duž središnjeg dijela, doline rijeke Valire, koja se duboko usjekla u Pirineje, gotovo cijelom dužinom od španjolske do francuske granice. Dolinu, obrubljenu, poput zida, visokih stijena s obje stane, bočno presijecaju potoci i rječice, koje se ulijevaju u Valiru. Upravo ta, lijepa Valira bila je odredište naše ribolovne putešestvije. Imao sam sreće na njoj loviti čak dva puta, a Andoru obići, uglavnom uzduž (od španjolske do francuske granice), u pet navrata. Četiri puta zahvaljujući ribolovu i nastupima hrvatske reprezentacije na svjetskim prvenstvima u ribolovu pastrve prirodnim mamcem i spin tehnikom (umjetnim mamcem).

Za Španjolce i Francuze, ali i ostatak svijeta, Andora je godinama bila raj za shoping zbog njenih carinskih propisa, zavaljujući kojima je svakojaka roba u ovdašnjim trgovinama bila znatno jeftinija negoli u ostatku Europe. Odlazilo se ovdje u kupovinu, po tehničku robu, elektroniku, ali i odjeću i parfeme, zlato i nakit, visoke kakvoće, najpoznatijih svjetskih imena. Zato, svaki od gradića i mjesta duž glavne magistrale, duž Andore, krase bezbrojne trgovine i trgovinice, robni centri… No, ne zarađuju Andorci samo na trgovini. Okrenuli su se oni i turizmu. Prije svega skijaškom, pa su u funkciji zimske zabave brojni hoteli, vučnice i ostali popratni sadržaji. Razvijen je i toplički turizam. U Andori la Velli je veliki kompleks zatvorenih bazena i hotela, sa svim mogućim i nemogućim vodenim zanimacijama, u zgradi koja na prvi pogled daje dojam da se radi o velebnoj katedrali. Iznad San Julie de Lorie, gradića na kojeg ćete prvo naići, uđete li u Andoru sa Španjolske strane, nalazi se Naturalandia, zabavni park. U tom gradu je i jedinstven muzej posvećen duhanu, itd.

Sportski ribolov odvija se ovdje na prelijepim vodama. Većinom su to male i brze planinske rječice bogate pastrvom. Poput Valire, Ransole i Inclese. Za ribolov je zanimljivo i nekoliko jezera. Riječ je o manjim jezerima smještenim uglavnom u području Valira d’Orijent. To su Juclar i Cabona jezera..

Režim ribolova na androskim vodama je različit i prije ribolova na samoj vodi treba se raspitati kakav je način ribolova dozvoljen. Ovdje se može loviti gotovo svim tehnikama, od umjetnih mamaca (varalica i muha), pa do prirodnih (crv, gujavica). Na nekim vodama je dozvoljen isključivo režim “ulovi i pusti”, uz obaveznu upotrebu udica bez kontrakuke, a na drugima se smije zadržati od dvije (rijeka Manegor) do osam komada ribe (većina ostalih). Osam komada pastrve smijese zadržati i na Valiri, na kojoj smo i mi lovili. Valira je tipična pirinejska pastrvska voda. Brza, žustra, s kamenim gromadama iza  kojih se skrivaju pastrve. Uglavnom potočare, ali posebna sorta, kakvu je iznjedrio pirinejski krajolik. Minimalna dužina pastrve koja se smije zadržati kreće se na andorskim vodama od 20 do 35 cm. Na Valiri je i dozvoljen ribolov prirodnim mamcima, te varalicom i muhom.

Dozvole za ribolov mogu se kupiti za ribolov za jedan dan, ali i za dulji period – tjedan dana ili godinu. U Andori postoji dobro organizirana prodajna mreža, pa se dozvole mogu kupiti na brojnim mjestima, od hotelskih recepcija do kioska s novinama odnosno općinskih/gradskih ureda. Ovisno kakvu i za koju vodu kupujete dozvolu, c. U vrijeme kada sam boravio u Andori cijene dozvola kretale su se (od dnevnih do godišnjih) od 12 do 95 eura. Brigu o ribolovu i vodama u Andori vodi državni Odjel za zaštitu prirode.

Osim “pirinejskih” pastrva u Valiri ima i nešto jedne vrste salmona. Osim onih manjih, od tridesetak centimetara dugih ovdje plivaju i kapitalne pastrve teške i po nekoliko kilograma. Rijeka protječe kroz središte Sant Julie de Lorie i glavni grad La Vellu, pa se može loviti u gradskom okruženju. S obzirom da je ovdje sve na nekoliko koraka, volite li više divljinu, za desetak minuta šetnje uz vodu, naći ćete mjesta koja odišu divljinom i pružaju nesvakidašnji i nezaboravni ribolov. Ukoliko se lovi varalicom, najbolje je koristiti štap gramaže do 20 grama i brzu rolu s najlonom promjera do 0,18 mm. Od varalica preporuka su leptiri veličine do broja 2, srebrnog, sjajnog krilca. Odličnim su se pokazale i silikonske imitacije gujavice i nimfe, na jigg glavi. U tom slučaju treba koristiti osjetljivije jigg štapove težine bacanja od 3 do 10 grama. Tehnika ribolova je veoma atraktivna. Varalica se zabaci uzvodno i vrhom štapa (s napetom uzicom) se prati (skakutanje) mamca po dnu, kako ga voda nosi. Naravno to je pojednostavljen opis. Mamac treba znati voditi i osjećati ga na dnu, a za taj osjećaj potrebni su mjeseci treninga provedeni na vodi.

Treba reći da je Valira rijeka na kojoj je hrvatska spin reprezentacija osvojila svoju prvu svjetsku medalju. Bilo je to 2009., kada je u Andori održano 7. svjetsko prvenstvo u spin ribolovu s obale (umjetnim mamcem). Reprezentacija Hrvatske osvojila je srebrnu medalju, a za hrvatsku ekipu su tada nastupili: Mijo Boras, Željko Kuk, Hrvoje Kuzmić, Mario Matijašić, Antonio Vidmar i Jasmin Subašić. Te godine sam i sam imao priliku loviti na Valiri na svjetskom patrvaškom prvenstvu na brzim vodama prirodnim mamcem. Na Valiri je održano 17. SP u toj disciplini, a naša reprezentacija (Željko Kljajić, Siniša Slavinić, Zlatko Poparić, Boris Grubić, Zlatko Kraljević, Anđelo Orač, Slavko Meister i Miloš Grubić) osvojila je šesto mjesto na svijetu.

Ta, tehnika ribolova prirodnim mamcem je također veoma zanimljiva. Lovi se samo na camole (posebna vrsta mednog crva) ili na gujavice. Lovi se posebnim dugim trota torrente štapovima koji imaju mogućnost regulacije dužine. Sistem za ribolov je jednostavan. Na osnovnom najlonu nalazi se mali signalizator, kojim se prati kretanje i vođenje mamca u vodi i oko kamenja, te spiralno olovo, ili neki od brojnijih susatva poredanih olovaca na i metar dugim „nad predvezima“. Ispod se veže trostruka vrtilica i na nju do tridesetak centimetara dugi predvez s udicom (bez kontrakuke), na koju dolazi camula ili gujavica. Mamac se vodi u vodi kao da se blinka, tako da rotira (poput leptira)

Valira je na mjestima široka i do 30 metara.

Poslije tri, četiri sata ribolova na Valiri, okrepu smo pronalazili u Sant Julia de Lorii. Izbor piva je odličan. 

Siniša Slavinić Hrvatski glasnik