Radin: Ja sam bio gay friendly osoba jedne godine; Bauk: Ja sam bio lezbijka godine…

Šimonović Einwalter na samom početku svojeg odgovora istaknula je kako ne smatra da je izabrana u koaliciji HDZ-a i SDP-a, već je izabrana većinom od 115 saborskih zastupnika, od 116 koji su glasovali.

U Saboru se danas raspravlja o izvješću Ureda pučke pravobraniteljice za prethodne tri godine. Uime Ureda pučke pravobraniteljice govorit će novoizabrana pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter. Piše Večernji list

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto pitala je tijekom rasprave u Saboru novu pučku pravobraniteljicu Tenu Šimonović Einwalter smatra li svoj izborom nepotizmom te joj je poručila da je izabrana u koaliciji SDP-a i HDZ-a.

– Gospođo Šimonović Einwalter, izabrala vas je koalicija HDZ-a i SDP-a, a isto tako znamo da ste bili dosadašnja zamjenica pučkoj pravobraniteljici. Isto tako je poznato da ste u obiteljskoj vezi s bivšim ministrom i veleposlanikom Šimonovićem koji je poznatiji po tome da je borbu protiv korupcije oglašavao poput Fimi medije i to bez natječaja. Važno je istaknuti da je taj isti gospodin Šimonović bio nadređen današnjim dužnosnicima Milanoviću, Plenkoviću i Jandrokoviću – ljudima koji su Domovinski rat uglavnom gledali na televiziji – kazala je Vidović Krišto i dodala: – Recite hrvatskoj javnosti smatrate li svoj izbor činom nepotizma? Recite hrvatskoj javnosti hoćete li biti odvjetnica navedene gospode ili ćete biti odvjetnica hrvatskih građana kao što zakon to propisuje? Za čiju stranu ćete raditi?

Šimonović Einwalter na samom početku svojeg odgovora istaknula je kako ne smatra da je izabrana u koaliciji HDZ-a i SDP-a, već je izabrana većinom od 115 saborskih zastupnika, od 116 koji su glasovali.

– Što se tiče moje obiteljske veze, zna se itekako tko su mi otac i majka. Ja to se sakrivam. Ne mislim govoriti o karijerama svojih roditelja, mislim da moj dosadašnji rad govori o meni, a mislim da će i moj budući rad govoriti isto tako. A čija ću biti odvjetnica, bit ću pučka pravobraniteljica u skladu s onim što nalaže Ustav i zakoni koji određuju moje ovlasti i nadležnost.

Marija Selak Raspudić u slobodnom govoru istaknula je kako je izvještaj o prethodne tri godine samo primljen na znanje od Odbora za Ustav te da nije prihvaćen kako treba. Kritizirala je preporuke pravobraniteljice da su odveć generalne i da nije bilo dovoljno preporuka kad je riječ o potresu i pandemiji. Nino Raspudić Ured pravobraniteljice nazvao je ”holdingom za ljudska prava” te je kazao da su ona i Furio Radin poput ribica u akvariju.

Zaiskrilo između Furia Radina i Arsena Bauka

Tijekom slobodnog govora nakon rasprave o izvješću pravobraniteljice zaiskrilo je između SDP-ovog Arsena Bauka i Furia Radina.  – Poštovana pravobraniteljice, kad budete pisali izvješće za 2021. svakako spomenite slučaj da je potpredsjednik Hrvatskog sabora gospodin Radin osobama koje su vrijeđale spolne, rodne i druge skupine nije dao opomenu i s obuzimanjem riječi onog što je trebao, ali zato je onima koji su to ukazivali dodijelio tri opomene. Jednu kolegi Hajdukoviću i dvije meni. I svakako u preporuke Hrvatskog sabora predsjedateljima sjednice stavite da primjerenije primjenjuju članak 240. stavak 4. Poslovnika Hrvatskog sabora i to u onom dijelu javnog govora – kazao je Bauk, na što  mu je Radin poručio da će ga prekinuti.

– Reći ću vam sljedeće. Ja sam bio sudionik prvog gay pridea, a vas nisam vidio tamo. Ja sam govorio o usvajanju i udomljavanju djece od strane istospolnih parovima, a vas nisam čuo da govorite o tome. Ja sam bio gay friendly osoba jedne godine… Govorim sad osobno.

Bauk ga je prekinuo i rekao mu da je on bio lezbijka godine.

– A sada ja vama dajem treću opomenu i oduzimam vam riječ zato što ste vrijeđali – dodao je Radin, na što mu je Bauk rekao da radi suprotno od onog što treba i njega prekida. Kazao mu je i to da mu je Radin inače jako drag.

Komentari