Home SportRibolov Kako se love orade: Iskusni riolovac otkriva tajnu lova na kraljicu Jadrana

Kako se love orade: Iskusni riolovac otkriva tajnu lova na kraljicu Jadrana

by Ante R.

Svi love ribu, i svi se nadaju bogatom ulovu i kapitalnim glavama, no to ne polazi svima za rukom. Tek se pojedini ribolovci iz svakog ribolova vraćaju okrunjeni uspjehom.

Edvin Žigante je strastveni ribolovac čije je ribolovno iskustvo više nego bogato. I premda je naša obala puna tako iskusnih ribara, malo koji od njih je spreman govoriti otvoreno o svojim iskustvima kao Edvin. Evo što nam je Edvin rekao o njegovim proljetnim kraljicama:

 

– Proljeće, upravo u ovo doba godine, je meni najdraže razdoblje za ciljani lov orade sa obale.

 

Najdraži su mi ravni kameniti tereni sa oazama pijeska ili šljunka pogotovo ako je kakav brak u blizini

 

U takvom ribolovu koristim surfcasting štapove, većinom sa kliznim sistemom. Štapovi su gramaže 170 do 200 grama dužine 4,2 metra dok od rola preferiram Big Baitrunnere.

 

Osnovna struna je obavezno najlonski monofil promjera 0,35 milimetara, a predvez od fluorokarbona duljine 0,5 do 1 metar. Udice su jake, kovane, veličine 1/0 i 2/0, dok su olovnice težine 50 do 80 grama – priča nam Edvin.

 

– Bibi srednje veličine ili veći komad morskog crva, pogotovo od glave namamit će oradu na griz.

 

Važno je da se kod ješkanja bibija ili morskog crva pazi da se ješka što manje oštete. Ako se u ješkanju koristi odgovarajuća igla, tada će crvi zadržati što više tekućine i ostati živi krećući se na udivi i nakon zabačaja.

Od doba dana je najbolje jutro i popodne, pogotovo poslijepodne prije albe. Također i u noćima punog mjeseca kao i u ranojutarnjim satima, netom prije zore, često me ugodno iznenadi, nakon par tupih udaraca, ravnomjerno zujanje kočnice na mašini.

 

Važno je da kontra bude čvrsta i duga, ali ne prenagla. Ako je sistem postavljen i vezan kako treba, a kočnica dovoljno pritegnuta tada orada ive na suho kao po špagu.

 

Nemojte zaboraviti podmetač jer i manje orade znaju biti u samom finalu jako živčane i pokušati iskoristiti upravo te posljednje trenutke za bijeg – ispričao nam je Edvin, donosi Novi list.