Home Izdvojeno Sattler pojasnio Komšiću: Izmjene Izbornog zakona uvjet za održavanje izbora

Sattler pojasnio Komšiću: Izmjene Izbornog zakona uvjet za održavanje izbora

by Ante R.

Idući izbori se ne mogu održati po postojećem izbornom zakonu, kazao je u srijedu Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije u BiH na sastanku s drugim bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, objavili su sarajevski mediji.

Sam Sattler, ne navodeći detalje sastanka, priznao je kasnije u srijedu da je “imao dobru i otvorenu razmjenu mišljenja sa članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem o pristupanju EU, 14 ključnih prioriteta, izbornoj reformi i pomirenju”.

Izborna reforma je, zapravo, ono zbog čega je ambasador EU u BiH i krenuo u “diplomatsku ofenzivu”, piše portal Istraga.ba.

Ovaj portal navodi kako Sattler dijeli stavove predsjednika HDZ-a RH i HDZ-a BiH Andreja Plenkovića odnosno Dragana Čovića kad je reforma izbornog zakonodavstva u pitanju. Portal podsjeća i kako je šef Delegacije EU u BiH krajem je svibnja dobio podršku Vlade Hrvatske kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona.

“Nedavno je veleposlanik Sattler bio pod velikim pritiskom onih koji žele opstruirati izbornu reformu i ne bježe od klevetničkog jezika. To je neprihvatljivo i trebali bismo poslati snažnu i jedinstvenu poruku svoje podrške veleposlaniku Sattleru”, naveo je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman u svom pismu dostavljenom čelnicima Europske unije.

U istom pismu Radman-Grlić je naveo kako je zabrinut da će, ako se tokom ove godine ne izmijeni Izborni zakon, “doći do velike političke krize 2022. godine, koja će paralizirati političke institucije u zemlji i zaustaviti cjelokupni proces reformi“. I hrvatski ministar vanjskih poslova je, dakle, kazao isto ono što je šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler kazao iza zatvorenih vrata u Predsjedništvu BiH.

Čelnici HDZ-a BIH i Hrvatske insistiraju da se prilikom izmjena Izbornog zakona mora voditi računa o legitimnom političkom predstavljanju naroda.

“Ne bismo smjeli izgubiti iz vida specifičnu povijesnu i političku pozadinu zemlje i njezinu pravnu tradiciju. Rješenja moraju doći kao rezultat dijaloga i konsenzusa u Bosni i Hercegovini. Od najveće je važnosti istodobno provoditi dva temeljna Načela:  legitimno predstavljanje tri konstitutivna naroda (Bošnjaci, Hrvati, Srbi) i  nediskriminaciju svih građana u političkim institucijama”, napisao je hrvatski ministar Grlić-Radman, prenosi Dnevnik.ba