Home OBŽ Dodatnih pola milijuna kuna za prijevoz studenata iz Osječko-baranjske županije

Dodatnih pola milijuna kuna za prijevoz studenata iz Osječko-baranjske županije

by Ante R.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić i predsjednik Uprave HŽ Putnički promet Željko Ukić u srijedu su potpisali dodatak Ugovora za besplatan prijevoz studenata s područja te županije.

U županijskom proračunu ove je godine za tu namjenu planirano 300.000 kuna, no zbog velikog interesa studenata i povećanja troškova, za provođenje projekta bilo je nužno osigurati dodatnih 500.000 kuna.

„Danas smo vrijednost ugovora povećali na 800.000 kuna za besplatni prijevoz vlakom redovitih studenata s prebivalištem na području županije. Kada smo potpisali prvi ugovor, ovu uslugu koristilo je 318 studenata, a danas imamo novih 1.095 studenata, što znači da oko 1.400 studenata koristi besplatni prijevoz vlakom. Nadam se da ćemo i u budućnosti zadržati ovaj projekt jer je iznos izdvajanja prilično velik, oko 150.000 kuna mjesečno, no projektom pomažemo našim studentima, kao i popularizaciji prijevoza Hrvatskim željeznicama“, rekao je Anušić.

Ukić je rekao kako je dodatak ugovora  izuzetno vrijedan, no uz financijsku vrijednost, projekt ima još značajniju poruku i vrijednost u tomu što je Županija s HŽ Putničkim prijevozom prepoznala prednosti besplatnog prijevoza studenata.

„Projekt pokušavamo proširiti kako bi svim studentima u Hrvatskoj omogućili besplatan prijevoz. Od svih prednosti projekta, najveća je da studenti mogu sigurno putovati, pa tako i vraćati se i ostajati na domicilnom području, a HŽ daje svoj doprinos projektu demografske obnove“,  istaknuo je Ukić.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović podsjetila je kako se projekt razvijao od 2018. godine dosad. Naglasila je da je od početka siječnja izdano 1.095 novih potvrda studentima, od toga 203 potvrde za mjesečne karte i 892 potvrde za pojedinačne karte, te da se i dalje izdaju nove potvrde. – Hina