Home Izdvojeno VIŠE OD STRUJE Pogodovanje je kazneno djelo s visokim kaznama zatvora. Vrijedi li u Hrvatskoj rečenica: “Uhvati me ako možeš”

VIŠE OD STRUJE Pogodovanje je kazneno djelo s visokim kaznama zatvora. Vrijedi li u Hrvatskoj rečenica: “Uhvati me ako možeš”

by Ante R.

Tragom našeg istraživanja o pogodovanju u raspisivanju javnih natječaja o promociji državnih tvrtki, uskoro i u pojedinim ministarstvima pogledali smo što o nezakonitom pogodovanju kaže zakonodavac, pa tako Kazneni zakon donosi:

Nezakonito pogodovanje
Članak 292.

Službena ili odgovorna osoba koja na temelju sporazuma pogoduje jednom od gospodarskih subjekata prilagođavanjem uvjeta javne nabave ili sklopi ugovor s ponuditeljem čija je ponuda u suprotnosti s uvjetima iz dokumentacije za nadmetanje,
kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Osim toga zakon je jasan i kod trgovine utjecajem:
Trgovanje utjecajem
Članak 295.
(1) Tko iskorištavanjem svoga službenog ili društvenog položaja ili utjecaja posreduje da se obavi službena ili druga radnja koja se ne bi smjela obaviti ili da se ne obavi službena ili druga radnja koja bi se morala obaviti,
kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

U nedavnom izvješću OLAF-a za Hrvatsku upravo je i nezakonito pogodovanje jedan od krimena koji se naglašavaju u izvješću.
Pitanje zašto se radi pogodovanje u promociji, marketinškom oglašavanju, odnosno zašto se to radi upravo u tom području. Radi li se tu prije svega o pokušaju discipliniranja pojedinih medija, o popularnom „ušutkavanju i stvaranju medijskog ogledalca za pojedine predsjednike uprave društava u vlasništvu države, ili stvaranje razgranate mreže nijemih novinara na kritiku, „ubijanje” istraživačkog novinarstva i plasman naručenih tekstova o nečijem liku i dijelu.

Važno je napomenuti da je HDZ jednom već završio na sudu zbog sličnog slučaja i sada čeka odluku Vrhovnog suda na žalbu u „slučaju Fimi medija”

Podsjetimo, Nevenka Jurak, vlasnica agencije Fimi media, po kojoj je nazvana najpoznatija korupcijska afera u hrvatskoj politici, tijekom ponovljenog suđenja je preminula. Stoga je za nju postupak obustavljen.
Ponovljeno suđenje za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media počelo je 2016., godinu nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu iz 2013.


Naime, n prvom suđenju Sanader je ne pravomoćno kažnjen s devet godina zatvora i povrat preko 15 milijuna kuna ne pripadajuće koristi, dok je HDZ trebao vratiti više od 24 milijuna kuna te platiti pet milijuna kuna kazne.
Osuđeni 2013. na blaže zatvorske kazne i povrat novca su Baršić, Pavošević i Jurak, a na novom su suđenju za razliku od prvog postupka negirali krivnju. Maček je jedini uz Sanadera od početka odbacivao sve što mu je Uskok stavljao na teret, a na prvom je suđenju kažnjen uvjetno.


Sanader koji od 2019. izdržava zatvorsku kaznu zbog slučaja Planinska, u međuvremenu je ne pravomoćno osuđen zbog primanja mita od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine, a 2018. za profitersku proviziju od austrijske Hypo banke. Ne pravomoćno je oslobođen optužbi za prodaju jeftinije HEP-ove struje tvrtki.


Osim toga Vlast putem trgovačkih društava u svom vlasništvu u rukama ima alat za discipliniranje nepogodnih medija i novinara, pa isti vrlo brzo postaju podobni i pogodni, a neki koji konstantno pogoduju vlasti i kritičke i nepodobne radnje ignoriraju vlast ionako smatra svojim „korisnim budalama” kojima ponekad bace mrvice.


Provocira i huli li HDZ sa svojim postupcima i zahvaljujući pojedinim članovima novu aferu u svojim redovima. Premijer Andrej Plenković se od početka svoje vladavine zalaže za transparentnost i korektnost svoje Vlade, natječaja i poslovanja u najmanju ruku kako je to on sam govorio. Stoga je nejasno zašto dopušta ovakve i očigledne malverzacije posebice od strane firmi i medija od kojih nema nikakve koristi što se posebice vidjelo na posljednjim lokalnim izborima.

Dovoditi sebe i stranku u nove afere, krizu te zamjerati se relevantnim i vodećim medijima te agencijama zbog pogodovanja pojedinaca i njihovih sitnih interesa sasvim sigurno nije interes HDZ-a i predsjednika Vlade.

No, tko je taj kome to odgovara nakon tekstova i indicija očekuje se očitovanje Nadzornih odbora i institucija države.

Oluja namještanja natječaja u HEP-u: Sam državni vrh upoznat je s prijetnjama nakon naznaka da netko piše o pogodovanju

Ispunjava li kriterije javnog nadmetanja Hrvatske lutrije samo jedna agencija? Je li HDZ stvorio novu Fimi mediju?

POGODOVANJE IDE DALJE? Lutrija ništa ne prepušta slučaju. Promijenili su uvijete natječaja za medijsko praćenje i oglašavanje na teže.