Home SportRibolov Ribolovni maraton SRD Česma Bjelovar: 30 sati Tomaša

Ribolovni maraton SRD Česma Bjelovar: 30 sati Tomaša

by Ante R.

Po 16. put su ribolovci SRD Česme Bjelovar na svojim sportskim ribnjacima u Tomašu organizirali sportsko-turistički ribolovni maraton u ribolovu šarana i amura – 30 sati Tomaša. Ove godine to druženje i natjecanje okupilo je 13 šaranaških ekipa od po dva ribolovca, koja su u 30 sati nastojala uloviti što više krupnih šarana i amura. Iako je riječ o prijateljskom odmjeravanju snaga, svi su ovo natjecanje shvatili veoma zbiljno. Hranilo se boilama, kukuruzima, , tiger nutsom, peletama, letjele su u vodu rakete pune hrane, spodalo se, a na obali, kod postavljenih šatora na vrelini i sjaju sunca bljeskala se najmodernija oprema, štapovi i role za šaranski ribolov.

Ribnjaci SRD Česme obiluju raznim vrstama ribe, pa i krupnim šaranima i amurima, što su ribolovci svojim ulovma i potvrdili. Ukupno su ulovili 275,59 kg ribe. Najveći ulovljeni šaran imao je 10,37 kg, a ulovio ga je Josip Jurčević iz ekipe „Stari prijatelji“. Najmanjeg šarana ulovio je Ivan Aleksa iz ekipe „Rođaci“, primjerak od 1,20 kg. Ulovljeno je i nekoliko amura do 8 kg, te šarana do 7 kg. Oni najveći, teži od 20 kg, ovaj put su uspješno izbjegli zabačene mamce i udice.

Sudeći po ulovu pobjedničke ekipe, najbolje su ove godine, po vrućem danu i noći, šarani i amuri primali na najobičniji kukuruz (tvrđi šećerac), postavljen na dlaci i izdignut pop-upom od dna. Tri do pet nanizanih kukuruza na dlaku je bio recept za uspjeh, kažu pobjednici, a to je ekipa F&M koju su činili otac i sin Marko i Filip Šolaja koji su ulovili 71,50 kg ribe. Lovili su klasičnim šaranaškim sistemima, prilagođenim za ljetno doba, s dužim predvezima i osnovnim najlonom od 0,30 mm.

Drugo mjesto osvojila je ekipa „Stari prijatelji“ (Josip Jurčević i Željko Lipovac) sa 40,84 kg ulova, a treće CT „Novi kompići“ (Tomislav Došen i Mario Jandroković) sa 30,97 kg.

Nagrade najboljima, kao i za najveću i najamnju ribu, uručio je Marijan Žugović, predsjednik SRD Česma, koji je za završnu svečanost, poslije natjecanja, u nedjeljnim poslijepodnevnim satima, za sve odlično ispekao janjca u društvenoj pečenjari. Treba pohvaliti i vagara, Tihomira Svobodu, koji je odlično odradio svoj dio posla.

Siniša Slavinić, Hrvatski glasnik

Najbolji na ovogodišnjem maratonu 30 sati Tomaša
Foto Siniša Slavinić HG

Pobjednički par, otac i sin Marko i Filip Šolaja
Foto Siniša Slavinić HG

Uglavnom su lovljeni šarani ove veličine
Foto Siniša Slavinić HG