Home OBŽ Osijek: Županija osigurala milijun kuna potpore Zračnoj luci

Osijek: Županija osigurala milijun kuna potpore Zračnoj luci

by Ante R.

Ugovor o dodjeli potpore od milijun kuna za sufinanciranje poslovanja osječke Zračne luke potpisali su u četvrtak predstavnici Osječko-baranjske županije i te tvrtke, u kojoj najavljuju obnovu zgrade putničkog terminala.

Župan Ivan Anušić rekao je da je županija kao suvlasnik osječke Zračne luke posljednjih nekoliko godina povećala novčane potpore jer smatra da je to “jedna od najpotentnijih prometnih infrastruktura” u županiji.

Istaknuo je kako je problem osječke i ostalih zračnih luka u svijetu bila pandemija koronavirusa, koja je mnoge od njih zatvorila i zaustavila putnički promet, a županija je od 2017. godine osječkoj Zračnoj luci odobrila 3,5 milijuna kuna izravnih potpora.

Anušić je podsjetio kako županija kao njezin 20-postotni suvlasnik ima obvezu podupirati rad Zračne luke, koja u što kraćem roku treba početi normalno raditi te donositi prihode i županiji i regiji jer ima takve mogućnosti.

Direktor Zračne luke Ivan Kos rekao je kako se Uprava, osim na aktiviranju međunarodnih letova, priprema i za obnovu zgrade putničkog terminala koja bi trebala početi početkom iduće godine, za što je osigurano 30 milijuna kuna.

Podsjetio je da su u osječkoj Zračnoj luci trenutačno samo domaći letovi kojima je Osijek, i to po Public service obligation (PSO) programu, povezan s Dubrovnikom, Splitom, Pulom i Rijekom.

Kos je istaknuo da u Zračnoj luci situaciju vezanu uz covid ne vide samo kao problem, nego će ju pokušati iskoristiti kao prednost te se, zbog promjena prometnih tokova, pozicionirati na karti Europe i svijeta s međunarodnim letovima.

“U zračnom prometu linije se dogovaraju za iduću sezonu i teško je preko noći nešto napraviti. Oprezni smo jer godinu i pol dana nismo imali međunarodne letove. Sada želimo da linije koje uspostavimo budu stalne i kvalitetne, da se ne moraju gasiti”, poručio je Kos. – Hina