Home OBŽ U GORJANIMA, U NAZOČNOSTI ŽUPANA ANUŠIĆA Spomen-obilježje otkrile majke petorice poginulih branitelja

U GORJANIMA, U NAZOČNOSTI ŽUPANA ANUŠIĆA Spomen-obilježje otkrile majke petorice poginulih branitelja

by Ante R.

U Gorjanima je otkriven spomenik poginulim i preminulim  hrvatskim braniteljima  iz Domovinskog rata s područja te općine. Trajni je spomen na četiri mlada Gorjanca – Željka Ivanovića, Ivicu Karalića, Jovicu Đapića i Ivana Belečetića, te Damira Brandisa iz Tomašanaca. Spomenik su otkrile majke poginulih branitelja, a otkrivanju je, uz obitelji i mještane, nazočio i osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

 

-Spomen-obilježje koje smo danas otkrili podignuto je u znak trajnog sjećanja i zahvale na pet mladića koji su položili svoje živote na oltar domovine, braneći RH kada je to bilo najteže. Najmlađi je imao 18, a najstariji 31 godinu. Možete samo zamisliti koje ja to mladost, koji su to dečki i u kojoj snazi. Život je bio pred njima. Ratno vrijeme 1991.-1995. ih je zaustavilo, a iza njih je ostala slobodna i neovisna RH, rekao je Anušić.  Zahvalio je svima koji na ovakav način obilježavaju njihovu žrtvu.
– Nikada ih ne smijemo zaboraviti, prešutjeti ili zanijekati. To su ljudi koji su nakon stoljeća želje hrvatskog naroda da imaju svoju samostalnu državu 1991. odlučili uzeti oružje u ruke, stvoriti i obraniti samostalnu Hrvatsku. Zahvaljujući njima i svim ostalim žrtvama na području RH danas ju imamo, poručio je župan.

Prema riječima načelnika Ivana Lovića, inicijativa o podizanju spomen-obilježja petorici branitelja potekla je od Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Općine Gorjani i gorjanske Općine, a njegovu izgradnju financirali su Općina i Osječko-baranjska županija, prenosi Glas Slavonije.