Home Analiza Jadranka Kosor: Za ZDS-u imamo jasnu odrednicu u Ustavu RH u izvoršnim osnovama koje je pisao doktor Franjo Tuđman.

Jadranka Kosor: Za ZDS-u imamo jasnu odrednicu u Ustavu RH u izvoršnim osnovama koje je pisao doktor Franjo Tuđman.

by Ante R.

Bivša premijerka Jadranka Kosor u Novom danu komentirala je dnevnopolitičke aktualnosti.

Govorila je o inicijativi za izmjenu Kaznenog zakona radi zabrane ustaškog pozdrava “Za dom spremni”, koju su pokrenuli zastupnici nacionalnih manjina.

“Vratimo se malo u prošlost. Za ZDS-u imamo jasnu odrednicu u Ustavu RH u izvoršnim osnovama koje je pisao doktor Franjo Tuđman. Sve koji se svakodnevno pozivaju na njega kad im treba, pozivam da se pozovu na Tuđmana i njegov stav o HOS-u i ZDS-u, koji je više nego jasan i kristalan, i Tuđman osobno je u izvorišne osnove upisao da su jedan od temelja na kojima je Hrvatska nastala odluke ZAVNOH-a, nasuprot NDH. Tu je stvar vrlo jasna”, rekla je Kosor, te dodala da je problem počeo kada je osvanula ploča ZDS u Jasenovcu i kada se nije na vrijeme reagiralo.

“Godinu dana se pčkalo po tome. Nakon toga smo imali to vijeće za suočavanje svega i svačega. Tada je prvi puta u javni prostor uvedena sintagma dvostruke konotacije. Ponavljam, nema dvostrukih konotacija nečega što je protuustavno”, dodala je.

Smatra kako nema “osobite potrebe da se sada nešto posebno mijenja”. “O tome su svoje stajalište davali sudovi, stvari se nisu pokrenule s mjesta”, ističe bivša premijerka.

“Moguće bi bilo kada bi Plenković javno ukinuo dvostruke konotacije i javno rekao da nema dvostrukih konotacija ZDS-a”, kaže.

Podsjetila je i da je bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ZDS nazvala “starim hrvatskim pozdravom”.

O Pelješkom mostu

Istaknula je kako Pelješkog mosta danas ne bi bilo da “neki prije nisu završili pregovore za ulazak Hrvatske u Europsku uniju”.

Ministar Oleg Butković jučer je izjavio da će vidjeti hoće li Zorana Milanoića zvati na svečanost otvorenja Pelješkog mosta. Predsjednika države bilo bi pristojno pozvati na takav događaj, smatra Kosor, a “bilo bi korektno da se pozovu svi koji su pridonijeli da Hrvatska postane članica EU-a”.

“To je događaj za slavlje generacija, građana i građanki, osobito onih s juga koji su toliko propatili. Spajanje je simboličan trenutak”, rekla je Kosor.