Home Svijet Vulin nastavlja s provokacijama zbog eurokovanica: ‘Tesla nikada u svom životu nije stao na tlo Hrvatske’

Vulin nastavlja s provokacijama zbog eurokovanica: ‘Tesla nikada u svom životu nije stao na tlo Hrvatske’

by Ante R.

Srpski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je da Nikola Tesla, nikada nije stupio na tlo Hrvatske, koja ga, tvrdi, svojata, jer da je to učinio onda bi bio član obitelji koja je ubijena u NDH.

Vulin smatra da je povijesna činjenica da je Tesla rođen u Austrijskom carstvu koje je postalo Austrougarska, te da je Tesla nakon osnivanja NDH došao u rodni Smiljan, tamo bio ubijen kao brojni njegovi rođaci, piše Oslobođenje.

“On bi bio 92. Tesla ubijen u Smiljanima, jer ih je tamo ubijeno 91”, rekao je Vulin gostujući na televiziji Pink.

Izjavio je da Hrvati sada na svoje kovanice stavljaju lik Tesle predstavljajući ga kao “Hrvata i Amerikanca”, dok su mu tijekom rata rušili spomenike jer su ga smatrali Srbinom, kao što su i obnovili, pa zapalili njegovu rodnu kuću.

”Da nije toliko jadno, pa da se smijemo, ali ne možeš se smijati. To oko Nikole Tesle da razjasnimo, on je rođen u austrijskom carstvu, rastao i školovao se u Austrougarskoj, poslije je živio u Americi, nikada u svom životu nije stao na tlo Hrvatske, niti bilo kakve organizacije koja sebe naziva Hrvatskom”, rekao je Vulin.

”Tesla je bio Srbin, kao što on piše, imate bezbroj njegovih pisama, gdje on priča o svom porijeklu, ako Milanović misli Srbima oteti Teslu, neka ode u Smiljane, neka potraži jednog Teslu, neka ih pita čiji su. Neće ih naći jer su svi pobjegli ili su protjerani, neće naći ni grobove, jer su ustaše rušile spomenike, a odlično su znali čije spomenike ruše”, kazao je Vulin.

Srpski ministar je komentirao kako Teslu zna cijeli svijet i ”onda Hrvati hoće prisvojiti malo te slave, ali mu nijedan spomenik nisu digli”, prenosi Dnevno.

Vulin je prokomentirao i izjavu predsjednika države Zorana Milanovića. Milanović je rekao da je Srbija aerodrom u Beogradu mogla nazvati i po Bruce Leeju, jer, kako je kazao, “on ima veze sa Srbijom koliko i Tesla”.

”Pustite Teslu nama, mi ćemo se baviti time, vi možete uzeti Bruce Leeja, ako se Hong Kong složi s time”, kazao je Vulin.

”Tesla je proveo manje vremena u Srbiji nego ja u Oklaju danas. Hrvatska je s Teslom imala krizu identiteta i to je bila nejasna ljubav. To je bio prijedlog mog savjetnika Velibora Mačkića. A svojatati Teslu možda nije OK od Hrvatske, a od Srbije još manje”, rekao je predsjednik Republike.