Home Politika Beljak: ‘Ne mogu zabraniti lokalnim ograncima da surađuju s HDZ-om‘

Beljak: ‘Ne mogu zabraniti lokalnim ograncima da surađuju s HDZ-om‘

by Ante R.

Nakon što je Jutarnji list u srijedu objavio da se HSS dogovorio s HDZ-om o zajedničkom vođenju Skupštine Zagrebačke županije, a predsjednik HSS-a Krešo Beljak burno reagirao tvrdeći da “HSS ne mijenja stranu i da se Beljak nije dogovorio s HDZ-om” – uz komentar da “Jutarnji list vrijedi manje od najjeftinijeg toaletnog papira” – predsjednik HSS-a danas je ublažio retoriku.

Dogovor na razini županiji je pao, ali, kako kaže, on nije bio uključen u pregovore i ne može ih zabraniti.

– Ja ne mogu utjecati na odluke županijskih organizacija. HSS se ne vodi diktatorski i ne mogu zabraniti lokalnim i županijskim ograncima da surađuju s HDZ-om. Ono što ja mislim o HDZ-u, što je svima poznato, u ovom je slučaju irelevantno – rekao nam je nešto smireniji Beljak u telefonskom razgovoru.

Ipak, napomenuo je da je nekorektno dovoditi njega, predsjednika stranke, u vezu s odlukom županijskog ogranka stranke koji ima, kaže, svoju autonomiju. Na direktno pitanje je li sudjelovao u pregovorima s HDZ-om na županijskoj razini, odlučno odgovara – ne!

– Nisam bio ni u kakvim dogovorima s HDZ-om niti ova suradnja u Zagrebačkoj županiji implicira bilo kakvu suradnju na nacionalnoj razini. Da ste se bolje upoznati sa situacijom, vidjeli biste da HSS na lokalnim razinama surađuje s HDZ-om u velikom broju gradova i općina – kazao je Beljak i dodao da takve dogovore imaju sve stranke, pa i one koje ih sada prozivaju – Fokus i SDP.

Podsjetimo, dogovorom HDZ-a i HSS-a razvrgnuta je koalicija HSS-a i SDP-a te potencijalna većina u Skupštini koju su dogovarali s Fokusom i Domovinskim pokretom. Četiri HSS-ovca sada s HDZ-om, strankom župana Stjepana Kožića i Strankom Bandić Milan 365 čine potrebnu natpolovičnu većinu od 25 vijećnika za sjednicu Skupštine koja je sazvana za 3. kolovoza, prenosi Jutarnji.