Home Politika HSS Zagrebačke županije: SDP nam nije dao podršku pa smo je dogovorili s HDZ-om

HSS Zagrebačke županije: SDP nam nije dao podršku pa smo je dogovorili s HDZ-om

by Ante R.

HSS Zagrebačke županije u četvrtak je priopćio da je jučer na sjednici “odlučio preuzeti odgovornost obnašanja funkcije predsjednika Skupštine”, a nakon što podršku za tu funkciju nisu dobili od SDP-a dogovor kojim se osiguralo konstituiranje Skupštine pao je s HDZ-om.

Dan nakon što je u medijima objavljena vijest da je HSS s HDZ-om u Zagrebačkoj županiji sklopio koaliciju, županijski ogranak HSS-a u priopćenju je reagirao na, kako tvrde, pojedine neistinite tvrdnje u medijima.

U priopćenju su naveli da je jučer na sjednici “odbor HSS-a Zagrebačke županije donio odluku da će HSS preuzeti odgovornost obnašanja funkcije predsjednika Skupštine”, i to kako bi se skupština mogla konstituirati nakon dva neuspješna pokušaja.

U odluci navode da će tu odgovornost preuzeti ukoliko “postoji podrška stranaka i vijećnika izabranih u Županijsku skupštinu kojima je prihvatljiv kandidat HSS-a za predsjednika Županijske skupštine”, a iako su tu podršku dogovorili s HDZ-om, ističu da predmet jučerašnje odluke “nije bio sklapanje koalicijskih sporazuma”.

Činjenicu da će HDZ i partnerske stranke HSS-u dati podršku za funkciju predsjednika Skupštine, potvrdio je predsjednik HDZ-a Zagrebačke županije Željko Turk istaknuvši da su HDZ i partnerske stranke, “stava da HSS-u mogu dati povjerenje u kontekstu formiranja Skupštine i da je predstavnik HSS-a kao mogući predsjednik županijske Skupštine za njih prihvatljiva varijanta”.

Time su, kazao je Turk, u pregovorima s HSS-om osigurali da se Skuptšina 3. kolovoza konstituira, s natpolovičnu većinom vijećnika HSS-a, HDZ-om i partnerskih strankama.

Iako se iz HSS-a uopće nisu oglasili o tome, Turk, koji je također kazao da se ne radi o koalicijskom sporazumu između te dvije stranke, najavio je da će se eventualan nastavak pregovora o koaliciji s HSS-om održati nakon konstituirajuće sjednice koja je najavljena za 3. kolovoza.

Iz HSS-a su još naglasili da žele izbjeći nove lokalne izbore i osigurati konstituiranje skupštine, a nove izbore čiji je trošak 5 milijuna kuna, smatraju “štetnim i neodgovornim prema stanovnicima naše Županije”.

Pregovori s SDP-om “pukli” zbog funkcije predsjednika Skupštine

Osvrćući se na dosadašnji tijek pregovora, spomenuli su da su ih oko formiranja većine u Skupštini Zagrebačke županije donedavno vodili  s SDP-om, s kojim su na lokalnim izborima u svibnju izašli na zajedničkoj listi kao koalicijski partneri, i drugim strankama koje deklariraju kao oporba HDZ-u,

Navode da je HSS od početka pregovora imao stav da će za predsjednika Skupštine podržati kandidata s te liste, bilo SDP-ovca ili HSS-ovca. No, tijekom razgovora, većina stranaka, a u početku i SDP, bile su za to da na funkciju podrži kandidata HSS-a. Sve puca jer se prema navodima HSS-a, SDP ipak predomislio.

“Vrijeme će pokazati zašto je SDP iznenada promijenio mišljenje te dao podršku isključivo Fokusovom kandidatu ili kandidatkinji za predsjednika odnosno predsjednicu Skupštine, a ne više HSS-u s kojim je bio na zajedničkoj listi”, napisali su u priopćenju.

S druge strane, predsjednik županijskog SDP-a Mihael Zmajlović jučer je ustvrdio je formiranje većine bilo moguće i u pregovorima s njima, ali da je te pregovore HSS naprasno prekinuo i “pretrčao HDZ-u”.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak jučer je objavio da HSS time ne mijenja stranu te dodao da se on “nije dogovorio s HDZ-om”. – Hina