Home Izdvojeno Plenković: Fascinantno strateško postignuće hrvatskog naroda i države

Plenković: Fascinantno strateško postignuće hrvatskog naroda i države

by Ante R.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je ocijenio da je izgradnja Pelješkog mosta fascinantno strateško postignuće hrvatskog naroda i države koje će služiti generacijama.

“Večeras smo ostvarili cilj koji rješava problem star 300 godina. To je fascinantno strateško postignuće hrvatskog naroda i države i slika modernog suverenizma koji definira kako ostvariti strateške nacionalne interese i ono što je godinama bio cilj hrvatskog naroda i države i to učiniti uz osnaženu i oplemenjenu, puno utjecajniju poziciju Hrvatske u međunarodnoj zajednici, kao članice EU-a”, rekao je Plenković u obraćanju tijekom kraće svečanosti nakon spajanja Pelješkog mosta.

Istaknuo je da most ne spaja samo Hrvatsku nego i EU, ne dijeli nego povezuje Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu (BiH) te je trajna stečevina ne samo sadašnje, nego i svih vlada i saziva Hrvatskog sabora, županija, župana, zastupnika i svih onih koji su težili da se taj cilj ostvari.

“Ovo je veliki svehrvatski projekt i tako ga trebamo doživljavati”, rekao je Plenković.

Podsjetio je da je riječ o najkrupnijem projektu koji je Hrvatska sufinancirala sredstvima EU-a u iznosu od 357 milijuna eura, te napomenuo da nema drugog izvora koji bi Hrvatskoj dao toliko sredstava.

Zahvalio je Hrvatskim cestama, China Road and Bridge Corporationu i njegovim inženjerima i radnicima, koji su izgradili most tri mjeseca prije roka unatoč pandemiji.

Zahvalio je i Stragabu i Avaxu koji grade tunele i pristupne ceste te Marjanu Pipenbaheru, slovenskom projektantu mosta.

Za Dubrovnik, kako je rekao, most znači bolju prometnu povezanost, a za Pelješac i Korčulu novu kvalitetu, jer kao i cjelokupni hrvatski jug postaje više nego do sada turistička auto destinacija.

U odnosima s BiH, naglasio je, Hrvatska je postigla dva cilja: realizirala pravo da spoji svoj teritorij, a da BiH ima neškodljiv i “krajnje bezbrižan” prolazak do Neuma.

Naglasio je da su svi dali doprinos gradnji mosta, “svatko u nekoj svojoj fazi, koliko je mogao i u skladu s mogućnostima”, a da su aktualna i prošla vlada riješile probleme s BiH i uvjerila EU da financira projekt.

“Došli smo, odigrali obranu, a onda napravili sjajan napad i zabili golove, ali smo ih zabili za Hrvatsku i zato se svi moramo veseliti”, rekao je premijer.

“Večeras budimo sretni i zadovoljni. Spojili smo Hrvatsku i ostvarili nešto što će trajno ostati i što će generacije koristiti, a mi ćemo biti ponosni da smo dali svoj mali doprinos onome što je hrvatski interes”, zaključio je.

Podizanjem posljednjeg, 165. segmenta čelične rasponske konstrukcije Pelješki most je u četvrtak potpuno spojen i proteže se od od Komarne na kopnenoj strani, do Brijeste na Pelješcu.

Most ima 13 raspona, od kojih je pet glavnih duljine 285 metara, šest centralno postavljenih armiranobetonskih pilona visine 33 metra, te dvije trake zajedno sa zaustavnom trakom koja će služiti za održavanja mosta.

Posljednji element koji je večeras postavljen dug je 18 metara, a simbolički su postavljanje dovršili premijer Plenković, ministar prometa Oleg Butković, dubrovačko-neretvatnski župan Nikola Dobroslavić i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

Spajanje su pratili i brojni građani s kopna te mnoštva brodica, barki i drugih plovila.

Na kraju svečanosti spajanja priređen je bogat i dugotrajan vatromet. – Hina