Home Izdvojeno ŽELI SI PRIPISATI ZASLUGE Čačić: Ekipa Milanovićeve Vlade dokazala je EU da je projekt mosta razuman

ŽELI SI PRIPISATI ZASLUGE Čačić: Ekipa Milanovićeve Vlade dokazala je EU da je projekt mosta razuman

by Ante R.

Bivši ministar javnih radova Radimir Čačić rekao je u N1 Studiju uživo da je priča s Pelješkim mostom fantastična i važna za nas, posebno jer nije tako dugo prisutna u hrvatskoj javnosti budući da prije 90-tih ta tema nije bila ni otvorena.

Komentirajući izgradnju autoceste Zagreb – Split i viziju autoceste do Dubrovnika Radimir Čačić je rekao:

“Nije bilo ničega. Bilo je puno brbljanja, pet šet otvorenih gradilišta, petljanje oko polucesta prema sjeveru, niti cijelovite vizije, ni financija, nije bilo ničeg osim brbljanja i nekoliko kamena temeljaca. Sve je to trebalo osmisliti i kad sam otišao, nastavilo se realizirati, a cijene su dvaput poskupljele. Gradili smo 100 km godišnje s cijenom 5 milijuna eura, a nastavilo se s cijenom 10 milijuna eura – isti izvođač i sve, ali druga cijena. Na kraju, autocesta se po svim parametrima fantastično isplatila, ona će sama početi donositi milijarde benefita jer ćemo kroz 6 do 7 godina potpuno isplatiti sve autoceste i to je onda direktni prihod budžeta.”

Istaknuo je da Pelješki most nema veze s autocestama te da mu se gadi pripisivanje zasluga:

“Ovo je druga priča. Razumljivo je da svatko voli nešto sebi pripisati, to je politički razumljivo, gotovo neizbježno. Meni se pomalo gadi, još čekam da čujem da su oni gradili ili osmislili autoceste… Plenković je rekao da nema smisla otvarati temu tko je tu šta, ali da se zna da su HDZ-ovci s juga otvorili temu. To ne samo da nije istina nego je suprotno od istine. Postoje zapisi. To je Šprljina ideja. Bilo je jasno da će to bili moguće kroz 10-15 godina, tad nismo imali snage, nismo mogli sami. Ovo nije samo most, to je cijeli kompleks povezivanja s jugom.”

Osvrnuo se i na izjavu Siniše Hajdaša Dončića da je za projekt zapravo zaslužna SDP-ova Vlada, a da je HDZ “samo stisnuo enter”:

“Ta priča nije imala veze s pameti, to je Sanader znao. Čak su i počeli nešto. Ta priča, pošto nam je bilo jasno da ulazimo u EU 2012., bilo nam je jasno da moramo uzeti gummicu i pobrisati sve što je itko radio, baciti tih 200 milijuna potrošenih, moralo se ići na novu dokumentaciju. Kad sam ja bio u Vladi, a to je bilo samo 2012., već je bilo presječeno da te sve priče moramo odbaciti, ići na europsko financiranje jer bez njega neće biti mosta, tad je trebalo odraditi – to je radio ogroman broj ljudi – odrađen je velik posao struke, o čemu je govorio Hajdaš Dončić. Da bi počeli tehnički dio, morali smo dokazati EU da je to razumno. To je dokazala apsolutno ekipa Milanovićeve Vlade. EU je dala zeleno svjetlo, to je ključno. Kad se to dogodilo, onda se išlo u tehniku.”

“To je bila pretežno HDZ-ova zabava”

O pozivanju gostiju na sinoćnju svečanost Čačić kaže: “Premijer ima pravo, u redu je da će svi biti pozvani na svečano otvorenje. To je bila pretežno HDZ-ova zabava, to nije dobro, ali ok, rekao je premijer da kad cijela priča bude zatvorena, onda će zvati sve.”

Ispričao je da su Kinezi “napravili niz sramotnih poslovnih poteza u Europi gdje su ušli u sukobe s Vladama”: “Puno je problema bilo, iskustva Europe s kineskim tvrtkama nisu uopće dobre, ali mi imamo odlično iskustvo.”

Kazao je za kraj da u cijeloj priči treba čestitati ministru Olegu Butkoviću: “Odradili su izvrstan posao kad govorimo o realizaciji projekta, u pripremi, natječaju, zakonodavnom rusvaju…”