Home Izdvojeno Marić potvrdio, upravo smo po potrošnji prestigli 2019. Na Jadranu se traži krevet više

Marić potvrdio, upravo smo po potrošnji prestigli 2019. Na Jadranu se traži krevet više

by Ante R.

Srpanj je donio 3,7 milijuna turista, a vrijednost izdanih računa je 5,5 posto viša. Ako se kolovoz nastavi tim tempom, bit će bolje od svih očekivanja i možemo očekivati više od osam milijardi eura od turizma

Svako jutro, pa i na godišnjem odmoru, ministar financija Zdravko Marić provjerava izvješće o fiskaliziranim računima. I u nedjelju ujutro je imao razloga za zadovoljstvo.

Sa zadnjim danom srpnja, vrijednost svih kupljenih roba i usluga u Hrvatskoj ove godine je premašila vrijednost iz sedam mjeseci rekordne, pretkrizne 2019. godine! Potvrdio nam je to Marić.

– Vrijednost svih izdanih računa od početka godine 0,32 posto veća nego 2019. godine. A ako gledamo samo srpanj, onda je vrijednost 5,5 posto veća. U srpnju je i turizam bolji za pet posto nego prije dvije godine, s tim da su smještaj i restorani u plusu, a barovi u minusu – rekao je Marić za 24sata.

Rast u tri dana

Još dok je ministar odlazio na odmor u četvrtak, vrijednost računa ove godine nije bila sustigla rekordnu 2019. godinu kada je na današnji dan bila oko 89 milijardi kuna. Potrošnja raste, a s njom se brže puni i proračun od poreza. Nije to ni čudno. U Hrvatskoj je oko 1,2 milijuna turista nakon što je obala ostala u narančastoj zoni. Cijeli vikend se slijevaju rijeke automobila autocestama  na Jadran.  U Splitu, Makarskoj, Primoštenu, Zadru, praktički se teško može naći slobodan krevet u privatnom smještaju. Dalmacija tako po popunjenosti sustiže Istru u kojoj je oporavak krenuo još u svibnju i lipnju.

Ministarstvo turizma je izvijestilo da je samo u srpnju Hrvatsku posjetilo 3,7 milijuna turista. Svi planovi su računali s maksimalno 70 posto turista iz 2019. godine. A srpanj je ostvario 80 posto u dolascima i 81 posto u noćenjima kojih je bilo čak 25 milijuna.
Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac je rekla da je čak posljednji tjedan srpnja bio na 90 posto onog iz 2019. Lani smo zbog pogoršanja epidemiološke situacije izgubili veliki broj turista u kolovozu. Ostaje nada da se to neće dogoditi i ove godine jer brojke novozaraženih zasad ne rastu iz dana u dan kao lani.

Hrvatska je ‘niskorizična’

Veliki plus je i što Njemačka iz koje je najveći broj turista, Hrvatsku, ali i sve jadranske županije smatra niskorizičnim. Po povratku s godišnjeg, Nijemci tako ne moraju u karantenu. U Hrvatskoj je najbolja situacija od cijele mediteranske konkurencije.

– Nova pravila Njemačke iznova pokazuju utemeljenost statusa Hrvatske kao najsigurnije destinacije. Izjednačavajući uvjete za povratak za sve županije, Hrvatska je ocijenjena najmanje rizičnim područjem za njemačke posjetitelje. Učvrstimo ovu poziciju poštivanjem mjera i cijepljenjem – poručio je jučer ministar zdravstva Vili Beroš.

Duplo više nego 2020.?

Ako i u kolovozu ostanemo na 80 posto dolazaka i noćenja iz 2019.  to znači da bi prihod od turizma ove godine trebao biti viši od osam milijardi eura. A krizne 2020. godine smo stali na na 4,8 milijardi eura.

Marić koji gleda stanje proračuna i doprinos rastu BDP-a je također zadovoljan. Ali on ipak i u povoljnoj situaciji ne zaboravlja na nužnost reformi koji bi trebale osigurati učinkovitije trošenje novca iz proračuna.

– Bilo bi sjajno da se trendovi iz srpnja stave i na kolovoz i da sezona potraje što dulje. Ali nije turizam jedini, treba voditi brigu i o drugim djelatnostima. S druge strane, moramo staviti naglasak na rashodnu stranu proračuna. Prihodi su ove godine u redu i oni će dati svoj doprinos, no ključ je na troškovnoj strani – poručio je Marić za 24sata.