Home Izdvojeno Tadić priznao USKOK-u: Nosio sam 100 tisuća eura osječkim sucima, Kvesić mi je rekao da ga je Mamić spasio

Tadić priznao USKOK-u: Nosio sam 100 tisuća eura osječkim sucima, Kvesić mi je rekao da ga je Mamić spasio

by Ante R.

Prije nego što je pušten da se brani sa slobode osječki poduzetnik Drago Tadić ispričao je USKOK-ovim istražiteljima kako je Mamićev novac nosio sucima Županijskog suda u Osijeku. Zbog sumnji da je sudjelovao u toj korupciji Tadić se našao pod istragom zajedno sa Zdravkom i Zoranom Mamićem, te osječkim sucima Darkom Krušlinom, Zvonkom Vekićem i Antom Kvesićem. Postupak je pokrenut početkom lipnja ove godine iako je Mamićev odvjetnik Veljko Miljević još u srpnju 2019. prvi put javno optužio suce za primanje mita, piše Telegram.

Drago Tadić prije otvaranja istrage figurirao je kao jedan od ključnih Mamićevih svjedoka, no na kraju je postupak pokrenut i protiv njega zbog posredovanja u podmićivanju sudaca.

Sastanci s Mamićem u BiH

“U vrijeme dok sam ja boravio u BiH, više sam se puta sastajao s Mamićem i on mi je rekao da je sve dogovorio s USKOK-om i pitao me hoću li mu biti svjedok. Ja sam rekao da hoću, ali pod uvjetom da ja ne budem kazneno gonjen jer sam znao da sam bio nosio 100 tisuća eura. Zdravko je rekao da je sve dogovoreno na najvišem nivou i da ću ja biti samo svjedok. Eto. Tako se taj događaj dogodio da sam ja danas okrivljenik”, rekao je Tadić kojem USKOK nije želio dati oprosnicu jer navodno nije iznio dovoljno detalja o kaznenim djelima s kojima se povezuje trojicu sudaca.

Na kraju je ipak Tadić potvrdio Mamićevu priču, pa se USKOK nije žalio na odluku suda da ga pusti da se brani sa slobode.

Demantira tvrdnje sudaca

Prema Tadićevom iskazu do kojeg je došao Jutarnji list, Mamić nije satom podmitio samo suca Krušlina, već je jedan poslao i sucu Vekiću.

U svojoj obrani Tadić pokušava srušiti i tvrdnje suca Krušlina koji je nakon uhićenja izjavio da je bio jako pijan kada se s Mamićem sastao u loži Maksimirskog stadiona i kada mu je ovaj stavio na ruku skupocjeni sad. Krušlin tvrdi da je već iduće jutro, kada je shvatio da je sat ostao kod njega, organizirao da ga se vrati Zdravku Mamiću.

No, Tadić uvjeravao kako tijekom tog druženja suci i nisu bili previše pijani. “Pijani nisu bili, možda malo pripiti i veseli, ali da je to bilo alkoholno stanje – ne”, kazao Tadić.

Priča o dva sata za suce

Prepričao je i jedan razgovor suca Vekića s Mamićem. Naime, tvrdi da je čuo Vekića kako uvjerava Mamića da mu prema rasporedu sudaca može suditi jedino Krušlin. Mamić je zbog toga bio oduševljen. Iznio je zatim i detalje o drugom satu.

“Meni je Ljubo Pribić ispričao da su bila dva sata, odnosno da je Vekić bio ljubomoran zato što je Krušlin dobio sat, a on ne. Zato je Mamić donio i njemu sat u Osijek te je predao taj sat u WC-u za Vekića, no primopredaju je vidio USKOK-ov tužitelj Sven Mišković“, prenosi Jutarnji detalje Tadićevog iskaza.

Opisao je i incident u vikendici u Buševcu gdje je Mamić navodno od suca Krušlina čuo da će ga ipak morati osuditi, pa je ovaj pobjesnio i počeo urlati da će ubiti suca.

Tadić nosio novce za suce

Tadić je priznao da je on osobno nosio 100 tisuća eura za suce Vekića i Kvesića. “Krajem kolovoza me nazvao Mamić i rekao da ima neki novac za Vekića i da li bi mi bio problem da mu odnesem. Radilo se o 100.000 eura. Rekao sam mu da nije problem, ali da tražim da to ostane diskretno. Mamić mi je rekao da se ne brinem, da će biti diskretno jer su u pitanju suci. Po novac sam otišao na Dinamov stadion. Vlatka me čekala i dala mi vrećicu i dva kartona vina. Kad sam stigao u Osijek, Vekić mi je rekao da su vina za Krušlina, a da je novac 50.000 eura za njega, a 50.000 eura za suca Kvesića”, ispričao je Tadić.

Mamić je tražio da Kvesić potvrdi je li dobio 50.000 eura, a Tadić tvrdi da jest. “Rekao mi je da ga je Mamić spasio”, kratko je dodao. Opisao je Tadić i da je Mamić Krušlinovoj djeci osigurao potpisane dresove Sergija Ramosa, Luke Modrića i Matea Kovačića iz Real Madrida.

Mamić je ipak osuđen

Prisjetio se na kraju kako je Mamić od Želja Širića čuo da će unatoč Krušlinovim obećanjima ipak biti osuđen. Zbog toga je nazvao suca Vekića i sastao se s njim na benzinskoj postaji u Sesvetama.

“Mamić je tražio da suca dovezem tamo”, tvrdi Tadić i dodaje kako je Vekić tada Mamića pokušao uvjeriti da je u pitanju “lažna uzbuna”. No, Mamić je ipak uoči izricanja presude pobjegao i BiH.

Svi okrivljeni u ovom slučaju pušteni su da se brane sa slobode, a osim USKOK-ove istrage protiv osječkih sudaca vode se i stegovni postupci pred Državnim sudbenim vijećem, piše Telegram.