Penava: Razumijem Škoru, ali ja svoj put znam, uskoro ću donijeti odluku

Foto HRV

Ivan Penava gostovao je u N1 Studiju uživo te je govorio o previranjima u Domovinskom pokret i Miroslavu Škori.

Za početak je govorio kako je vijest o oslobođenju Knina doživio vrlo emotivno te da je i on, kao i brojni drugi prognani Vukovarci, vjerovao da će se uskoro nakon toga vratiti na obale Dunava.

Pričao je i zašto nije bio u protokolu:

“Bio sam s gradonačelnikom Knina, položili smo vijence zajedno. Naprosto onog trenutka kada vidim traku na nekoj cesti ili trgu da tu ne može hrvatski narod, tu nemam ni ja što tražiti”, kaže.

Na pitanje što misli o poruci koju je Andrej Plenković poslao Aleksandru Vučiću, veli:

“Ja nisam čuo poruku predsjednika Vlade, ne znam kakvu je poruku poslao Srbiji. Mislim da Andrej Penković u tom smislu slabo radi svoj posao. To su prigodne poruke i dok šalje te poruke Srbija otkriva spomenploču generalu Bratiću koji je poginuo u napadau na Vukovar i mi i dalje to komuniciramo, imamo normalne odnose i puno takvih primjera ima i ne možete se oteti dojmu da su poruke premijera fingirane.

Evo neki dan Pupovac priča da neće ustaše u Srb, spominje neke ustaše i tome daje pokriće i sam premijer i ne mogu se danas oteti dojmu odstranjivanja građana i branitelja s ovog mjesta, ne mogu se oteti dojmu da to ide njima u korist. Mislim da je Plenković u mnogočemu sukrivac za ponašanje Srbije i Vučića i za tu preveliku trulu političku korektnost prema Srbiji”.

“Kod nas nećete naći nijednu političku opciju koja podržava nacistički, ustaški pokret”
Ističe i kako je smiješno, u trenutku kada nitko nije vidio ni ustašu ni ustaški pokret u Hrvatskoj, govoriti o tome.

“Ima li simpatizera? Ima sigurno. Poruke ‘za dom spremni’ ne znače odmah da je netko simpatizer i ustaša. U kontekstu u kojem živi Republika Hrvatska već dugo i u odnosu na Srbiju, koja je rehabilitirala četnički pokret, kod nas nećete naći nijednu političku opciju koja podržava nacistički, ustaški pokret, to nećete čuti.

To je jedna povijesna okolnost koja je Hrvate razjedinila. To je stvar povjesti, nije trenutak današnjice. SDSS je dio Vlade, tako da pričati o porukama Republici Srbiji je trula priča i priča koja ide u prilog Vučiću i tome kumuju i Pupovac i Plenković”, kaže.

O statusu koji je miroslav Škoro objavio na svom Facebook profilu, a u kojem najavljuje da ulazi u rig, kaže kako nema informacija i da za sve treba pitati Škoru.

“Ja ga razumijem iz aspekta kontinuiranog cipelarenja i prozivanja, to je izuzetno teško za bliski krug ljudi koji vas vole tako da aposlutno razumijem taj stav i izričaj”, rekao je.

“Ja svoj put znam”
O tome hoće li možda on biti novi predsjednik Domovinskog pokreta kaže da ne želi prejudicirati, ali da je s članovima DP-a uvijek imao korektne odnose.

“Ne bih volio podcijeniti demokratsku volju svakog člana i na kraju predugo sam i ja u politici i imam iza sebe ljude s kojima se moram savjetovati i odavno sam prošao razine ishitrenog djelovanja.

Ta opcija je jedna od opcija, ali ne bih volio istrčavati pred rudo. Ja sam uvijek bio blizak DP-u i gdje će nas ta suradnja odvesti, vidjet ćemo. Sve interne stvari DP-a oni moraju riješiti i ne bih volio da se ja miješam”, objašnjava.

“Ja svoj put znam”, kaže i dodaje kako na nacionalnoj razini treba težiti zajedništvu iako uvijek postoji problem ega.