Home Vijesti Marić: ‘Neću otkriti ime prijatelja na čijoj sam jahti snimljen. Imam svoje principe‘

Marić: ‘Neću otkriti ime prijatelja na čijoj sam jahti snimljen. Imam svoje principe‘

by Ante R.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ovog će tjedna odlučiti hoće li otvoriti predmet o slučaju ljetovanja ministra financija Zdravka Marića, a ministar je danas na konferenciji za medije pričao o boravku na prijateljevoj jahti, čije ime ni danas nije htio otkriti.

– Pojavila se tema o ljetovanju na jahti, no više sam vremena proveo na kopnu. Prije 2 ili 3 godine sam imao sličnu situaciju. Imali smo poziv prijatelja da odemo na poludnevni izlet. Dolazeći na rivu, vidio sam fotografa koji me iza štanda fotografirao i snimio. Mogao sam produžiti, ali otišao sam na brod. Nismo se ni okupali, a članak je već bio objavljen. Takva je situacija je bila i ovaj put. Prijatelj s kojim dijelim puno vrijednosti nas je pozvao i proveli smo neko vrijeme zajedno. Unatoč tome što mi je rekao da javno kažem njegovo ime, ja to neću učiniti. Svjestan sam da ćete vi novinari to htjeti otkriti. O njemu i njegovoj obitelji mogu reći da, što se tiče mog mandata, niti imaju kakav porezni dug, niti olakšica, niti kredit HBOR-a, niti bilo što drugo. Nikad se neću odreći svoje obitelji i prijatelja kao neki drugi. On nema poslova s poreznom upravom i HBOR-u, izjavio je Marić.

‘Čitam da sam ruski špijun’

Kaže kako ima neke svoje principe i da zbog toga neće otkriti njegovo ime. Ako će Povjerenstvo to zatražiti, kaže kako će o tome razmisliti pa im dostaviti njegovo ime da mogu sve provjeriti.

– Kredit HBOR-a mislim da nije nikad imao, kao i kreditni dug, rekao je Marić.

– Razumijem da je ta tema tu, ali ostavit ću i vama da imate što činiti dok traje ova sezona kiselih krastavaca, rekao je novinarima i dodao da se privatno znaju dugi niz godina.

– Maloprije sam pročitao da sam ruski špijun, pa o čemu mi pričamo, kaže ministar dodajući da se dobro odmorio i da je spreman na sve izazove.

Ministar kaže da je sam kontaktirao Povjerenstvo zbog ovog slučaja.

– Zvao sam u Povjerenstvo kako bih zahvalio gospodinu Ivanjeku koji je korektno objasnio situaciju s obitelji i prijateljima i poklonima, rekao je Marić.

Uvjeren je da slučaj njegovog ljetovanja neće ugroziti Vladi, a na samom kraju presice je ipak rekao da će ime svog prijatelja dostaviti Povjerenstvu za sukob interesa.

Trošarine su uvijek aktualna tema

Marić kaže kako je u programu Vlade najavljeno snižavanje PDV-a na hranu kad se za to steknu uvjeti.

– Zbog pandemije to nije na stolu, ali razmišljamo o tome, kaže ministar dodajući da smanjenje stope PDV-a ne znači i smanjenje cijena i podsjeća na primjere u kojima tržište nije dopustilo pad cijena.

– Već sam rekao, inflacija je ona jedna zvijer koja, ako i pritaji se uvijek može lako probuditi. Nisu dobra iskustva s inflacijama, ali mislim da zadnjih 25 godina Hrvatska dobro upravlja tom situacijom, kaže.

– Kad gledamo potrošačku košaricu najviše trošimo na hranu, kaže ministar koji smatra da građane s pravom zanima mogućnost pada cijena hrane.

Na pitanje o smanjenju trošarina na gorivo, Marić kaže kako je “tema uvijek aktualna”.

– Ponovio bih da trošarinski sustav je tu da da svoj doprinos, ali uzevši u obzir sve izazove koje imamo, u ovom trenutku nema nekog velikog prostora za to, kaže.

‘Proveli smo čitav niz reformi’

– Deveti, najkasnije deseti mjesec, kaže ministar na pitanje kada će stići sredstva za MPO.

– Sada kako stvari stoje, najvjerojatnije je da bi isplata bila jednokratna, kaže ministar dodajući da je najvažnije da se u to krenulo.

– Ako ne provedemo mjere, reforme i ono što smo predvidjeli u Nacionalnom programu, nema ni tog novca, govori ministar koji smatra da je “imperativ da Hrvatska omotincu iskoristi na najbolji mogući način”.

– Čitav je niz reformi i projekata koji su malo manje medijski interesantni, a koje smo već ispunili, govori ministar.

Prema njegovim riječima, početkom sljedeće godine sve što je napravljeno će se slati EU-u kako bi se vidjelo što je napravljeno.

– Kraj ove godine i do kraja iduće godine, ako ispunimo sve što smo predvidjeli, do sredine 2023. godine, Hrvatska će povući 46 posto, dakle polovicu cijele omotnice, kaže, prenosi Jutarnji.