Home Kultura Ivan Janković – Moja obitelj krvavo je platila stvaranje države

Ivan Janković – Moja obitelj krvavo je platila stvaranje države

by Ante R.
Moj djed ubijen je u svom dvorištu ispred svoje kuće, srušene, sagrađene i sad uništene. Otac mi je zarobljen i odveden u logor. Moja obitelj krvavo je platila stvaranje države, kao i još mnoge u Hrvatskoj. Ne govorim ovo u varijanti Deus ex machina kad se ne zna na koju stranu pa ajmo onda na sigurnost u emociju i devedesprvu. Ovo govorim iz razloga što mi te stvari uvijek dođu u misli kad me netko želi ukalupiti u neku političku svitu i stapanje sa sustavom. I kad kažem da osjećam odgovornost i dužnost prema svakoj žrtvi koja je utkana u temelj Republike Hrvatske, ja to doista i mislim. Osjećam odgovornost i dužnost da i ja danas s ove pozicije dam sve od sebe da napravimo bolje društvo, bolji grad, bolju državu.
Moja deviza je upornost, istina i borba. I od toga neću odustati. Kao ni od borbe za Glinu. Ovo je bitka koja se ne dobiva preko noći niti preko koljena.
Kad kažem da sam zatekao u Gradu projekte Spomen parka hrvatskim braniteljima, Trga hrvatskim braniteljima, Spomenika otporu, Muzeja domovinskog rata i slične i povučem paralelu s razvojnim projektima koji nam trebaju ja ću izabrati budućnost. Uz iskonsko poštovanje žrtvi, doprinosu i svima koji su sudjelovali u stvaranju Republike Hrvatske, ja ću izabrati budućnost. Imam snage reći da ne idemo raditi spomen park nego stambene zgrade za mlade obitelji na parceli kraj glinske crkve, imam snage reći nećemo tu staviti spomenik otporu nego dječje igralište. Imam snage preuzeti odgovornost i reći da je vrijeme oteti se dizanju spomenika za mrtve i krenuti raditi za žive.
Sutra idem u Ministarstvo financija utvrditi stanje, provedene aktivnosti i projicirane potrebe te prihvatljivost utrošenih sredstava. U petak imam sastanak sa Sisačko-moslavačkom razvojnom agencijom. Proteklih tjedana i mjeseci otvarao sam komunikacijske kanale sa svim nadležnim ministarstvima za projekte koji su nužni za razvoj Grada.
Prema Ministarstvu mora, prometa i veza uputili smo projekte za poboljšanje prometne infrastrukture, izrazili nužnost izgradnje gradske obilaznice, pokrenuli izradu idejnog projekta, predložili prometna rješenja za veću sigurnost na kritičnim točkama u Gradu temeljem analiza prometnih nesreća i stanja na terenu. Ta gradska obilaznica od Jukinca do Šerifa treba nam ko oko u glavi. Osiguravamo eliminaciju teretnog prometa iz Grada i otvaramo prostore na trasi obilaznice. Viša razina prometnog povezivanja našeg Grada je brza cesta Popovača-Glina-Josipdol, otvaranje graničnog prijelaza prema BiH i rekonstrukcija ceste. To su projekti koji otvaraju put razvoju našeg Grada.
Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine predložene su lokacije državnog vlasništva za gradske projekte. S Ministarstvom kulture kreiramo program i namjenu javnih zgrada kako bismo osigurali cjelovitu obnovu (naprimjer – Zašto ne bismo u Glini u zgradi Stare ljekarne otvorili učenički dom, Zašto ne bismo u zgradi Stare pošte imali Turističku zajednicu i Trgovinu s proizvodima domaćih OPG-ovaca, Zašto ne bismo u Kući himne imali Glazbenu školu i muzej posvećen skladanju hrvatske himne, u Kapelnikovom stanu muzej Vojne krajine….)
Bivši Kluz što bi rekli stari Glinjani. Srušen. Idemo objediniti cijeli taj otok zgrada, definirati gradsko, državno, privatno zemljište i tu napraviti stambeni blok. Nemoguće? Pa nemoguće je ako ćemo kao i zadnjih dvadeset i pet godina govoriti da je nemoguće. Idemo probati pa ćemo vidjeti što je nemoguće. Idemo se oteti prošlosti i raditi što je moguće.
Ruši se autobusni kolodvor. Možda će netko paliti svijeće i tamo. Taj autobusni kolodvor ruglo je Grada godinama, da ne kažem desetljećima. A o svrsi da ne govorim. Iskomunicirao sam o tom činu i s arhitektom Salopekom i s Ministarstvom kulture. Možemo tu napraviti modernu zgradu. Poduzetnički inkubator. Ili gradski trg. Raspravljat ćemo.
Dali smo u projektiranje ŠRC Banovac, zgradu na Banovcu i atletsku stazu. Da, odbio sam neke postojeće građevinske dozvole stalnih vrtnji u krug i dao taj projekt koji našoj djeci, sportašima i rekreativcima, a u konačnici i Gradu oplemenjuje prostor koji mora biti centar događanja.
Raspolaganje poljoprivrednim zemljištem i pokretanje natječaja za državnu poljoprivrednu zemlju je u postupku. Poljoprivredno – industrijske zone s infrastrukturom za preradu poljoprivrednim proizvoda definirat će se prostornim planom. Odabir zona za građenje i pozicioniranje zamjenskih objekata. Tipski projekt za kuću koji Grad može ozakoniti i dati svima koji žele na korištenje, uz oslobađanje komunalnog doprinosa pri izgradnji. Posao, projekt, zemljište, olakšice, uz bolju prometnu povezanost s ostatkom države, poglavito glavnim Gradom kroz rekonstrukciju državne ceste i čvorištem Žažina na autocesti Zagreb-Sisak. To su stvari koje će zadržati mlade ljude, pokrenuti razvoj i privući nove ljude.
Uz sva resorna Ministarstva, sve Ministre, Državne tajnike i članove Vlade uspjet ćemo i u realizaciji, bez njih ne možemo nikud. Sami ne možemo. Ali tapšanja po ramenima ne doživljavam, prihvaćam samo rezultate. Poštujem institucije vlasti, ali meni je prioritet Grad Glina – bio i ostao. Realan sam i svjestan da nije moguće odmah i sad, ali moramo se trgnuti svi i krenuti. I u gradskoj upravi i svim povezanim društvima, tko bude mogao pratiti taj tempo dobrodošao je, svi ostali slobodni su. Dosad su odlazili oni koji žele nešto raditi i postići, sad ćemo malo obrnuto. Svi koji žele raditi mogu ostati i vratiti se, a sad nek malo idu oni koji ne žele.
Sve to bilo bi dovoljno zahtjevno i izazovno da i nije tek ova situacija. Obnova. Vjerujem u državu i sustav i taj dio mora postati dinamičniji. Vjerujem jer i nemam drugog izbora. Mogu samo ukazivati, apelirati i dati podršku s razine Grada što i činim.

A nisam se ni dotakao svega onoga što sam zatekao u Gradu primopredajom vlasti. Samo jedan primjer: Javna nabava za modernizaciju javne rasvjete. U Gradu koji se ruši bivši Gradonačelnik naručuje nove lampe – Odluku o odabiru potpisao je 27.5.2021., tri dana prije drugog kruga izbora. Javnu nabavu u vrijednosti 8 milijuna kuna i obavezu plaćanja u narednih 9 godina. Iz vlastitih sredstava. Zašto bi mi koristili EU sredstva kad imamo novaca za mijenjat lampe iz svog proračuna. Vrlo korektno od prethodne vlasti.

Čestitam

. Pozvao sam ja i Državnu reviziju i Ministarstvo pravosuđa i uprave i Ministarstvo gospodarstva, Upravu za javnu nabavu. Detaljizirat ću još javno ovaj slučaj.

Ima tog još, ovo je samo iz rukava.
Bog vas blagoslovio!