HRejting: Koliko bi stranaka ostalo u Saboru da su jučer bili izbori?

Foto HDZ
  1. Pet dana nakon početka jesenskog zasjedanja Hrvatskog sabora, u Dnevniku HRT-a objavljen je prvi jesenski HRejting. Istraživanje je provedeno od 15. do 18. rujna na uzorku od 1400 ispitanika. Najveća pogreška uzorka za rejting stranaka je +/- 2,95 posto, a pouzdanost istraživanja čak 95 posto.

Koliko bi stranaka ostalo u Saboru da su jučer bili parlamentarni izbori?

HRejting samo četirima političkim strankama prognozira prelazak izbornoga praga. Najprije, HDZ-u koji trenutačno uživa 27% (27,1%) biračke potpore. Točno 10% manje ima drugoplasirani SDP (17,
Komadina: Jedino rješenje za SDP je da se obustavi progon i stvori mir u kući

Iako je njegovih 17% vjerojatno bolje od onoga što su očekivali, zaostatak Možemo! od samo jedan posto (16,1%) upućuje na to da bi SDP već u listopadu, ne dovede li se brzo u nekakav red, mogao ostati bez epiteta “najjača oporbena stranka”. Trenutačno četvrti i zadnji koji još može računati na saborske mandate jest Most s potporom od 8,5 posto, prenosi HRT.

Stranke okupljene oko Škorina Domovinskog pokreta na posljednjim su parlamentarnim izborima osvojile 16 mandata, a trenutačno su ispod 4% (3,9%). Kad bi se svim ostalim strankama pribrojila čak i maksimalna statistička pogreška HRejtinga, vjerojatnost za prelazak izbornog praga im je nula. Takvih je čak 11.

U skupini iznad jedan posto su: Fokus (1,7%), Centar (1,5%), HSS (1,5%), Hrvatski suverenisti (1,4%) i IDS (1,4%).

Skupinu ispod jedan posto predvodi HSU (0,8%), a slijede ga HNS (0,6%), Živi zid (0,5%), stranka pokojnog Milana Bandića (0,5%), HSLS (0,4%) i Reformisti (0,4%). Svi oni zajedno jedva dosežu 10%, što je manje od broja neodlučnih birača. Trenutačno ih je 14,5 %.