Home Analiza Srića: “Lauc je pandemiju shvaćao olako, pozdravljam ako je shvatio da je griješio”

Srića: “Lauc je pandemiju shvaćao olako, pozdravljam ako je shvatio da je griješio”

by Ante R.

Saša Srića govorio je u emisiji N1 studio uživo o trenutnoj situaciji u zdravstvenom sustavu, vezano uz epidemiju koronavirusa.

Komentirajući sve više zaražene djece u osnovnim i srednjim školama i njihovo zdravstveno stanje, Srića kaže da je dio hospitalizirane djece raspoređen po različitim bolnicama.

“Informacije koje imamo iz prve ruke, možemo reći da su sva djeca stabilno, nemaju značajanijih respiratornih problema i nisu na respiratoru. Zaključak je da su djeca širitelji, ali rijetko će se razbolijevati, čak i oni koji su imunokompromitirani”, kaže.

Na pitanje je li četvrti val trenutno u opadanju kaže: “Možemo reći da je došlo do stagnacije, opadanja broja zaraženih. Hoće li to ići prema završetku četvrtog vala ili će se situacija mijenjati… Znamo da je virus potentniji i znantno opasniji u jesen.”

“Ovi trenuci koje sada imamo, ne zahtjevaju lockdown. Covid je još na snazi, ali intencija je otvaranje covid odjela da bi se sve bonice mogle ravnomjerno rasporediti na sve pacijente koji se liječe od svojih kroničnih bolesti”, govori Srića o važnosti fukcioniranja zdravstvenog sustava i za pacijente koji nisu oboljeli od covida.

Na pitanje o prošlogodišnjem lockdownu i potrebi za novim kaže: “Tada smo imali puno manje saznanja o virusu. Imali smo veliki broj oboljelih i smrtnosti, da je tada bio lockdown na snazi imali bi manji broj umrlih… Jedan dio je prebolio, jedan dio se cijepio, u ovome trenutku nisam za ovaj preliberalni pristup, ali ni za lockdown. U ovom trenutku broj hospitaliziranih dominantno nije cijepljen. Imamo i jedan broj cijepljenih, a to su uglavnom pacijenti s većim brojem bolesti”, govori.

Protiv represivnih mjera, za edukaciju

“Nisam za lockdown, ali sam za covid potvrde, u zdravstvu, socijali, prosvjeti. Uvijek sam protiv represivnih mjera, a za edukaciju. Ali kad edukacija nije dobro shvaćena, onda se ide s pritiskom. Žao mi je da dobar dio naših sugrađana nije htio shvatiti ili nije shvatio ili se okrenuo pseudoznanosti”, kaže.

Komentirao je i Gordana Lauca.

“Morat ću spomenuti Lauca. U nekim situacijama, on je na neki način reterirao u svojim stavovima. On je govorio nekoliko puta da je kraj epidemije… On je pandemiju shvaćao dosta olako i pozdravljam ako je shvatio da je napravio greške. Ako je to napravio jer je pod nekakvim zahtjevom za smjenom, onda to nije iskreno”, govori.

Smatra da je Lauc dosta griješio u procjenama o kretanju pandemije kao i da su njegove prognoze ipak bile točnije od Laucovih.

“Moje su procjene u načelu bile ispravne. Kad smo govorili da će broj hospitaliziranih i umrlih rasti, tu sam nažalost bio u pravu. Lauc nije liječnik, on je molekularni biolog. Kolegica Gajski koja je klasični antivakser, Sladoljev,… oni su negativno utjecali svojim savjetima. Isto tako Bakić koji se bavi matematičkim procjenama… svaka čast matematici, ali medicina je druga znanost”, govori Srića.

Epidemiologija je neodvojiva od matematike, a Srića o tome kaže kako su procjene nekih epidemiologa bile točnije od procjena drugih.

“Ne sjećam se modela, kad govorimo o gospodi koju spominjemo, ali kod naših ostalih kolega mislim da su se bazirali na točnim podacima”, kaže.

“Lauc je dobar u svojoj struci, ali nije epidemiolog”, zaključuje.

Cjepivo protiv gripe ili protiv covida

“Mislim da su oba cjepiva jako bitna. Gripu nismo imali dvije godine i ne znamo koji će nas tip virusa gripe zahvatiti. Dosad imamo nekoliko slučajeva, u ovom jesenskom periodu kad su respiratorni virusi potentniji, ne bi bilo dobro oboljeti od dvije bolesti paralelno. Gripe nije bilo jer smo nosili maske, virus gripe se malo zagubio jer je dominantni virus prevladao. Apeliram da se cijepi i protiv covida i protiv gripe”, kaže.

Na pitanje o dijelu liječnika i ostalog medicinskog osoblja koje se ne želi cijepiti kaže kako je velika većina ipak cijepljena.

“Ipak je velika većina liječnika cijepljena. Veliki broj medicinskih sestara je cijepljeno. U komunikaciji s kolegama i sestrama, nailazim na odgovore da se boje potencijalne štete trudnoći. Nema dokaza za to. Pozivam ih da se cijepe jer struka mora biti primjer, a i jer ne bi bilo dobro da netko unese bolest u bolnički sustav. Nisam za otkaz, ali tko se neće cijepit…”, govori.

“Zasad imamo broj hospitaliziranih koji je u nekim bolnicama u blagom padu. Kroz sljedeća dva tjedna očekujemo da brojka hospitaliziranih neće padati. Sada nas brine što više pacijanata završava na respiratoru. Ako ćemo imati stagnaciju broja zaraženih, očekujemo da će i brojka zaraženih i umrlih biti manja. Ova brojka sada nije mala i može nas i mora brinuti. Vidjet ćemo hoće li ovo biti kraj četvrtog vala ili ćemo krenuti u peti val”, kaže Srića.

Lauc: Hrvatska ima najblaže mjere u borbi protiv COVID-a i Stožer dobro radi svoj posao