Home Politika Zbog raskola na ljevici, Škoro ostaje bez mjesta potpredsjednika Sabora?

Zbog raskola na ljevici, Škoro ostaje bez mjesta potpredsjednika Sabora?

by Ante R.

Kada se prije nekoliko tjedana naslućivalo da bi u Klubu zastupnika SDP-a moglo doći do dramatičnog raskola, oporba je odlučila pričekati rasplet i onda dogovoriti što s mjestima dva potpredsjednika Sabora. Stoga je i danas potpredsjednik Sabora Miroslav Škoro, premda njegov Klub Hrvatskih suverenista ima samo šest zastupnika. Malo je, međutim, vjerojatno da će još dugo ostati na toj poziciji.

Dužnost potpredsjednika Sabora trebao bi preuzeti netko iz novoformiranog Kluba socijaldemokrata, koji je sada, nakon HDZ-ovog, drugi najjači u Saboru. Jedna potpredsjednica Sabora iz kvote opozicije je Sabina Glasovac iz Kluba SDP-a, koji je trenutačno treći po snazi, pa njezino mjesto nije ugroženo. Ali, krajnje bi neobično bilo da ljudi koji vode Klub socijaldemokrata kažu da je njima u redu da Škoro bude potpredsjednik Sabora, iako ih ima trostruko više nego suverenista, piše Novi list.

Oni su jučer, očekivano, govorili da uopće ne razmišljaju o raznim pozicijama u Saboru jer svakako žele ostaviti dojam da se sa SDP-om nisu razišli kako bi sačuvali svoje političke sinekure. No, dragovoljno prepuštanje dužnosti potpredsjednika Sabora desnici, bilo bi protuprirodno. Realno je, dakle, da socijaldemokrati, doduše danas raspoređeni u dva zastupnička kluba, nakon saziva 2007. – 2011. opet preuzmu oba mjesta potpredsjednika Sabora koja su Poslovnikom rezervirana za oporbu.

Ako u Klubu socijaldemokrata ipak zaključe da im je Škoro potpuno prihvatljiv, to ne znači nužno da će on ostati potpredsjednik Sabora. Domovinski pokret i Most s po osam zastupnika snažniji su od suverenista.

Nadalje, socijaldemokrati će se s drugim oporbenim strankama, ponajprije SDP-om, morati dogovoriti o raspodjeli dužnosti predsjednika saborskih odbora. S tim da mjesto predsjednika Odbora za nacionalnu sigurnost ne može biti predmet pregovora, ono, tako određuje zakon, pripada SDP-u kao najjačoj oporbenoj stranci u Saboru. Klub socijaldemokrata nije politička stranka i njihov Nikša Vukas neće moći nastaviti voditi Odbor za nacionalnu sigurnost, prenosi N1.