Home razno SLUČAJ ‘UŽIČKO KOLO‘ Osuđen hrvatski vojnik iz Karlovca: Poznatom kraticom na engleskom jeziku uvrijedio je policajce

SLUČAJ ‘UŽIČKO KOLO‘ Osuđen hrvatski vojnik iz Karlovca: Poznatom kraticom na engleskom jeziku uvrijedio je policajce

by Ante R.

Slučaj “Užičko kolo”, vezan uz sporni ples koji su izveli kadeti zagrebačke Policijske akademije sredinom srpnja, dobio je jedan sasvim neočekivan nastavak na Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Karlovcu. Djelatnik MORH-a, aktivni hrvatski vojnik iz Karlovca, G.B.(41), tamo je proglašen krivim i osuđen zbog remećenja javnog reda i mira jer je na svojem Facebook profilu, očito također iziritiran događajem, 18. srpnja napisao: “A.C.A.B”.

– Napisao je “All cops are bastards”, što prevedeno znači: “Svi policajci su gadovi”, revoltiran objavama u medijima koje zadrže ples službenika MUP-a “užičkog kola”, te je dao značenje kratice koju je napisao – kaže sud u Karlovcu.

Uvreda kolega iz drugog državnog ministarstva ovog će vojnika koštati 561,70 kuna, što je protuvrijednost preračunatih 150 DEM-a, valute kojom se još uvijek obračunavaju kazne po našem Prekršajnom zakonu. Ako u roku plati iznos od dvije trećine određene mu kazne, smatrat će se da je svoju obvezu ispunio u cijelosti, a k tome će morati platiti i 120 kuna sudskog troška.

Sutkinja Jozefa Sepi je u obrazloženju presude navela kako je protiv svojeg djelatnika optužni prijedlog podnijelo Ministarstvo obrane, Glavni stožer OS RH, Pukovnija vojne policije, Odjel kriminalističke VP, Odsjek kriminalističke VP Karlovac, te da je u postupkom utvrđeno da je optužni prijedlog podnesen po prijavi službene osobe utemeljene na neposrednim dokazima.

– Ovaj sudac nalazi da je temeljem ovako podnesenog optužnog prijedloga i priloga uz isti dovoljno utvrđeno da je okrivljenik počinio prekršaj opisan u izreci ovog prekršajnog naloga, odnosno da su ispunjeni uvjeti odredaba zakona, pa je prekršajni nalog izdan bez ispitivanja okrivljenika. Pri odmjeravanju kazne uzete su u obzir sve okolnosti koje utječu na vrstu i visinu kazne, a posebno težina prekršaja i stupanj prekršajne odgovornosti okrivljenika – obrazložila je sutkinja Jozefa Sepi, prenosi Jutarnji.