Home Analiza Šalaj: Kad kaže da je ovo novi HDZ, čini se da Plenković misli samo na sebe

Šalaj: Kad kaže da je ovo novi HDZ, čini se da Plenković misli samo na sebe

by Ante R.

Profesor s fakulteta političkih znanosti Berto Šalaj u Newsroomu je komentirao presudu u slučaju Fimi media. Podsjetimo, Vrhovni sud u srijedu je djelomično potvrdio presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media pa će HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne, dok je bivšem premijeru Ivi Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

Ističe da su reakcije očekivane i od HDZ-a i oporbe, a osvrnuo se i na izajve HDZ-ovaca koji su bili u stranci za vrijeme Sanadera. Gordan Jandroković i Branko Bačić su, podsjetimo, danas izjavili da nisu znali ništa o radnjama iz presude.

“Ako nisu znali, ili su znali a nisu smjeli reći, minimum od njih bi bio da se ispričaju građanima. Očit je izostanak svijesti o tome što čini političku odgovornost političke elite. Kako to rješavati u demokratskimd ruštvima? Na izborima. Građani strogo kažnjavaju takve političare i stranke”, ističe Šalaj.

Iz HDZ-a ističu da su kažnjeni na izborima 2011. godine te da su tada platili svoju političku cijenu.

“Nakon toga smo imali troje parlamentarne izbore – 2015., 2016. i 2020. Sve što znamo sada nakon pravomoćne presude smo znali i tada, samo nismo imali pravomoćnu presudu. Građani su svejedno tri puta pdoržali HDZ. Iz toga zaključujem da ili nije vžano to što je HDZ bio uključen u političku korupciju ili vjeruju u ovo što govori premijer Plenković, da je to sasvim novi HDZ. Ja u tu priču ne mogu do kraja povjerovati”, navodi profesor.

Osvrnuo se i na izjave predsjednika HDZ-a Plenkovića koji je više puta istaknuo da je ovo sada novi HDZ.

“Kad on kaže novi HDZ, čini se da misli samo na sebe, jer samo je on taj koji je 2011. ušao u stranku, samo on je taj koji misli da nema nikakvog političkog tereta i korupcije tako da smo u jednoj pomalo paradokslanoj situaciji. Imamo pravmoćnu presudu za političku korupciju za političku stranku koja je bila na vlasti. Dok je na vlasti upustila se u političku korupciju, a čini mi se da političkih posljedica neće biti”, smatra Šalaj.

Unatoč presudi, Šalaj ne očekuje da HDZ potone pri sljedećem istraživanju javnog mnijenja.