Home Izdvojeno Branko Bogdanović: Dubina kaljuže u kojoj se našla Hrvatska mjeri se kilometrima i desetljećima

Branko Bogdanović: Dubina kaljuže u kojoj se našla Hrvatska mjeri se kilometrima i desetljećima

by Ante R.

Nije moguće ne pisati o pravomoćnosti presude HDZ-u u slučaju „FIMIMEDIJA“ odnosno nije moguće prešutjeti komunikaciju o odbacivanju svake veze trenutnog vrha osuđene stranke sa radnjama nekog prethodnog rukovodstva.

Postavljam pitanje ovom trenutnom „voždu“ od kada priznaje HDZ i od kojeg predsjednika HDZ više nije korumpirana u svome rukovodećem kadru? Reinkarnirani HDZ se radi vlastite klike odriče povijesnih uspjeha ali i padova samo radi imidža jednog čovjeka kojemu se direktno ugrožava europska karijera. Proročki sam predvidio da će se otkriti pravo lice našeg „Luje“ i da ćemo još jače osjetiti tvrdnju “L’État, c’est moi” – “Država, to sam ja”.

Treba li podsjetiti kako Predsjednik jednog entiteta u BiH jednako tako ne priznaje pravomoćnu presudu suda. Treba li podsjetiti kako takav pristup doživljava osudu čitavog civiliziranog svijeta. Gospodine Premijeru ne stidite se politika koju su vodili vaši prethodnici jer su one u svome temelju potpuno identične sadašnjoj orijentaciji HDZ-a. Ništa vi poštovani Premijeru niste promijenili samo ste još više učvrstili „zarobljenu državu“ o čemu sam prethodno pisao.

Mjesto „FIMIMEDIJE“ zauzeli su nešto naprednija odvjetnička društva i bjelosvjetski savjetnici za koje su ovi iz „FIMIMEDIJE“ totalni amateri. Uvjeren sam da se vama greške koje je učinio osuđeni Premijer ne mogu dogoditi i da su nove metode zarobljavanja građana i države nerazumljive za institucije koje čuvaju demokratski poredak. Nerazumljive su sucima svih nivoa sudova jer ste politikama obogaljili pravosuđe. Doduše, upitno je izlažu li se suci kritikama radi loših zakona, iz straha ili su samo korumpirani to prepuštam vama čitateljima da odgonetnete.

Baviti se, u vremenima u kojima prijeti ekstremna inflacija, poskupljenja i nedostatak energenata, presudom o kriminalu stranke može biti ciljana strategija izmicanja od javnosti stvarnih nerješivih problema za ovu Vladu. Želim radi istine pojasniti da Hrvatska ulazi u period značajnog poremećaja snabdjevenosti osnovnim potrepštinama radi propusta nekoliko prethodnih vlada koje su dopustile preveliku ovisnost o tržištima a koja u principu ne razumijemo. Burzovno trgovanje nije samo financijsko nego je ono daleko važnije u smislu trgovine robama.

Država koja ostaje na nivou proizvodnje energenata onakvom kakav je bilo polovinom prošlog stoljeća nije svjesna promjena koje se događaju u vlastitom društvu ali nije svjesna niti promjena koje karakteriziraju susjedne države. Ostavljeni smo lešinarima, „psima energetike“ prema onom nazivu krijumčara oružja „psi rata“, da određuju uvjete egzistencijalnog preživljavanja gotovo polovice građana Hrvatske. Takvu ovisnost prepoznajemo prema potezima Vlade koja može intervenirati jedino socijalnim mjerama ili zadiranjem u bogati trošarinski dio.

Razlučimo na kraju da pozicija Hrvatske unutar europske zajednice nije bajna, da smo za loš i nekvalitetan život krivi mi Narod vjerujući lošim ljudima koje biramo a koji u nastavku donose loše odluke. Donošenje loših odluka može biti namjerno ili slučajno. Teško mi je povjerovati u slučajnost konstantnog lošeg odlučivanja pa preostaje namjera u „sabotaži“ dostatnosti energetske i svake druge neovisnosti. Hoće li netko odgovarati za žrtvu 3 i pol milijuna oštećenih građana a na korist debeloj manjini povlaštenih? Neće. Ova Vlada, kao i sve prethodne, veliki dio vremena troši na zaštiti vlastita štetnog djelovanja, neke sa više neke sa manje uspjeha.

Put u distopijsko društvo široko je otvoren i nije popločan „dobrim djelima“ nego muljem nakupljenim decenijama kroz lažno, licemjerno domoljublje gdje glavne uloge imaju mediokriteti i političke nakaze.

Branko Bogdanović hrvatski glasnik