Home Politika Milorad Pupovac: Dva su scenarija nakon sinoćnje akcije oporbe u Saboru

Milorad Pupovac: Dva su scenarija nakon sinoćnje akcije oporbe u Saboru

by Ante R.

Oporba je sinoć u Hrvatskom saboru stala pred saborsku govornicu i spriječila raspravu o kandidatu za glavnog ravnatelja HRT-a Robertu Švebu. Saborska sjednica je prekinuta, a nastavak slijedi danas. U emisiji Hrvatskog radija “Poligraf” Milorad Pupovac kazao je da su danas moguća dva scenarija – jedan je da Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav utvrdi da je o kandidatu bilo rasprave ili da se cijeli postupak odgodi.

Urša Raukar Gamulin kazala je da će se vidjeti tek što će se danas događati na sjednici za Odbor Ustav i Poslovnik “budući da nije bilo rasprave o točki dnevnog reda o imenovanju kandidata za glavnog ravnatelja HRT-a”.

– Nemoguće je to staviti na glasanje, barem po poslovniku. Mi smo spremni od 9.30 nadalje na sve moguće scenarije koje će nam vladajuća stranka podastrijeti. Bojimo se da će u tome biti maštoviti kao i obično, kazala je.

Milorad Pupovac (SDSS) kazao je da su tu moguća dva scenarija.

– Jedan je da Odbor za Ustav i Poslovnik utvrdi da je bilo rasprave, kao što je i na drugoj sjednici i bilo rasprave. Na prvoj je također bilo, ali bez kvoruma, a na drugoj i s kvorumom. Drugi scenarij je da se cijeli postupak odgodi i da uđemo u fazu novoga natječaja, rekao je Pupovac.

Odgovarajući na pitanje što je ustvari bio pravi cilj jučerašanje akcije – je li to bilo da oporba želi pokazati da postoji, s obzirom da je premijer jučer govorio o oporbi gdje je svaku stranku okvalificirao ili je to bila doista briga za HRT, javni servis i natječaj Mišel Jakšić (SDP) je odgovorio:

– Očito je završetak sage oko Vrhovnog suda, nastavak epidemije, inflacija, pa i presuda Vrhovnog suda prema HDZ-u, donijela je ponešto adrenalina u protekla dan-dva. Nakon dugo vremena u tome je prednjačio predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković. Tu se onda pojavi i određena politička dinamika. Ako govorimo samo o HRT-u, činjenica je da od uhićenja gospodina Bačića ta je tema jako zaokupila pozornost hrvatske javnosti. Uhićenje je otvorilo jako puno pitanja oko samog funkcioniranja i upravljanja HRT-om, a nažalost gledamo jedan proces koji je vrlo upitan. Pokušalo se sve razvući, rekao je i dodao “da se pojavila i sumnja da ćemo opet izabrati nekoga koji je u vrlo prisnim i prijateljskim odnosima s ministricom kulture, pa do toga da je navedeni gospodin u očitom sukobu interesa”.

Tome se, kaže, išlo doskočiti na način, da ako bude izabran za ravnatelja, povući će neke mjere da ne bude u sukobu interesa. Kad se to sve zbroji i oduzme i kada se tome upetljaju i neke poslovničke i birokratske “cake” da se to što prije s čim manje talasanja razriješilo, onda se i mogla očekivati reakcija oporbe. HRT je prevažna institucija da bi samo tako prošlo nametanje nečega vrlo suspektnoga i upitnoga. Čudi me, s obzirom da sam siguran da gospodin Plenković ima sve te informacije oko gospodina Šveba, da je pristao sudjelovao u tome on, a i HDZ, kazao je Jakšić.

Damir Habijan naglašava da je i u izboru za predsjednika Vrhovnog suda na nekin način bilo odugovlačenje postupka, a da i u ovom slučaju postoji slična situacija.

– Bitno je naglasiti tko je taj koji to radi. Ako gledamo izbor predsjednika Vrhovnog suda, znamo kako je išla ta stvar i zbog čega je taj postupak išao tako dugo. Imali smo nezakonitu proceduru koju je nametao sam predsjednike države, s oporbenim klubovima. Sada ponovno imamo situaciju gdje oporba histeričnim ispadima pokušava onemogućiti rad Sabora. Da li je to dobro – nisam baš siguran, kazao je Habijan.

Raukar-Gamulin je dodala da je u natječaju izrijekom navedeno da je potrebno dokazati da niste u sukobu interesa i da je Šveb dostavio dokument u kojem je izjavio da neće biti u sukobu interesa ako postane ravnatelj HRT-a.

Pupovac je istaknuo da je tema izbora ravnatelja HRT-a uvijek važna tema u Saboru, tema radija i televizije kao javnog servisa je od iznimne važnosti javnoga interesa.

– Svi smo svjesni da je potrebno učiniti sve da se zaustavi loš trend na HRT-u i da se izabere ne samo najboljeg od mogućih za ravnatelja, nego da se sustavno riješi pitanje unutar kuće te odnos između Sabora i HRT-a. Nadam se da ćemo o tome moći raspravljati. Nadam se da neće imati monopol da samo dio Sabora raspravlja okupiranjem govornice, već da ćemo svi moći raspravljati. Mislim da je iznimno važno da u parlament ne unosimo elemente ponašanja koji mogu sličnih situacija kakve smo imali sinoć s ministrom Berošem, koji obavlja svoj posao, kazao je među ostalim Milorad Pupovac.

Raukar-Gamulin izjavila je kako smatra da je krajnje neprimjereno stavljati u isti kontekst prijetnje i protest pred kućom ministra Beroša i ono što je oporba napravila u Saboru te napominje da to dvoje nema nikakve veze.

U emisiji se razgovaralo i o pravomoćnoj presudi Vrhovnog suda za aferu “Fimi Medija”. Bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu zbog zdravstvenog je stanja kazna smanjena s osam na sedam godina zatvora. Potvrđene su i kazne za ostale optuženike. HDZ kao pravna osoba mora platiti 3 i pol mil. kn kazne i u proračun vratiti 14 mil. nezakonito stečenih kuna. Mladen Barišić je dobio dvije godine i 10 mjeseci, a Branka Pavošević godinu i četiri mjeseca. Ratko Maček oslobođen je krivnje.

Sanader će, osim blaže kazne, državi, prema pravomoćnoj presudi Vrhovnog suda, morati vratiti 14,9 milijuna kuna nerazmjera između imovine i zakonskih primanja, odnosno 1,25 milijuna kuna manje nego što je u prvostupanjskoj presudi odredio zagrebački Županijski sud.

LIJEVI I DESNI RUKU POD RUKU Cirkus u Saboru: Usred rasprave o HRT-u oporbenjaci ustali i stali za govornicu