Home Analiza VIDEO Tomislav Jonjić: Bit ću pristojan, Klasić u profesionalnim krugovima služi za sprdnju

VIDEO Tomislav Jonjić: Bit ću pristojan, Klasić u profesionalnim krugovima služi za sprdnju

by Ante R.

Ne čini li vam se da današnjom situacijom doživljavamo jedan deja vu (nešto već viđeno) pred kraj 19. i početkom 20. stoljaća? Dr. Ivo Korski to u tekstu “Uz 150. obljetnicu Rakovičkog ustanka” taj period karakterizira političkim romantizmom sastavljenim od lijepih govora i lijepih pjesama bez konkretnih poduhvata kako bi se situacija promijenila.

 

Nije li postojanje današnje srpsko-hrvatske koalicije ponavljanje onih trendova iz vremena 1905. i ondašnje srpsko-hrvatske koalicije? Koliko su danas državovorne parlamentarne stranke bliske jedna drugoj, ili su udaljene?

Treba li posljedice smjene na vrhu Domovinskog pokreta smatrati katastrofalnima? Kako okarakterizirati narod koji je dva puta izabrao Stipu Mesića, ili Ivu Josipovća i Zorana Milanovića?

Je li ključni faktor za političku stangnaciju nedostatak jedne karizmatične osobe, koja bi bila spremna uzimati rizike i preći preko granice vlastitog komfora i sigurnosti? Kako to da su u razlazima unutar političkih struktura u Hrvatskoj kroz povijest dominirale ideološke razlike, a danas dominiraju materijalne?

Gost u Podcastu Velebit je odvjetnik i povjesničar Tomislav Jonjić.