Home Izdvojeno Tomo Medved: “Hrvatska vojska jest stup našeg sustava nacionalne sigurnosti, Hrvatska vojska je nastala u Domovinskom ratu, Hrvatska vojska je profesionalna, dobro obučena, dobro opremljena oružana sila”

Tomo Medved: “Hrvatska vojska jest stup našeg sustava nacionalne sigurnosti, Hrvatska vojska je nastala u Domovinskom ratu, Hrvatska vojska je profesionalna, dobro obučena, dobro opremljena oružana sila”

by Ante R.

Hrvatska se ovaj tjedan s posebnim pijetetom prisjeća te odaje počast svim poginulim i nestalim braniteljima i civilima Domovinskog rata te žrtvi Vukovara i Škabrnje na 30. obljetnicu njihova stradanja.

Kako će izgledati ovogodišnja Kolona sjećanja unatoč lošoj epidemiološkoj situaciji i očekuju li se problemi u protokolu zbog aktualnog sukobu u državnom vrhu, u Intervjuu tjedna Media servisa otkrio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Ni 30. godina nakon sloma otpora Vukovara i teškog pokolja u Škabrnji, rane ne blijede i ta činjenica ne pogađa ništa manje. Koliko je moguće u ovakvoj epidemiološkoj situaciji, bit će održan i poseban program. Za održavanje Kolone sjećanja propisan je poseban epidemiološki okvir. Kolonu će osiguravati stotine redara, duž cijele Kolone bit će punktovi na kojima će biti dezinfekcijska sredstva i maske, potrebno je održavati i razmak. Iako Vukovar i Škabrnja imaju poseban značaj za sve građane, ministar Medved apelira:

“Zato pozivam sve koji žele iskazati pijetet žrtvama Domovinskog rata da u svojim mjestima zapale svijeće i na taj način dostojanstveno obilježe 30. obljetnicu stradanja Vukovara i Škabrnje kao i sve žrtve Domovinskog rata. Sve one koji se ipak odluče doći u Vukovar i Škabrnju pozivam da se pridržavaju epidemioloških preporuka.”

Pitanje nestalih osoba najteža je zaostavština Domovinskog rata u Hrvatskoj koja je i danas, 30 godina od ratnih događanja, neriješena. Za 1853 osobe se traga, a čak 520 nestalih je upravo s područja Vukovarsko-srijemske županije, kazao je ministar Medved. U posljednjih pet godina prema Srbiji je upućeno desetak traženja, konkretnih pomaka nema, ali potpredsjednik Vlade za Media servis poručuje da neće odustati.

“Republika Hrvatska je u posjedu dokumentacije iz koje je jasno vidljiv aktivan doprinos, odnosno aktivno sudjelovanje formacija takozvane Jugoslavenske armije nakon privremene okupacije Vukovara i njihova postupanja u pogledu premještanja posmrtnih ostataka iz primarnih u sekundarne grobnice na nepoznate lokacije. To je razlog zbog kojeg mi kontinuirano vršimo pritisak prema Srbiji i tražimo od njih konkretne podatke gdje su posmrtni ostaci”, rekao je Medved.

Sada, 30 godina poslije, i dalje postoje izazovi s kojima Vukovarci žive 365 dana u godini. Nažalost, nerijetko čujemo da je suživot Hrvata i Srba u nekim segmentima klimav i upitan.

“Žrtva Vukovara obvezuje sve na stalni doprinos uspostave dijaloga, uspostave života koji će garantirati ostanak mladih i razvoj grada Vukovara”, poručio je ministar Medved i naveo niz primjera što Vlada poduzima po tom pitanju:

“Niz je primjera, od poreznih rasterećenja do ulaganja, očuvanja radnih mjesta, kvalitetniji život naše djece i naših obitelji, ulaganje u socijalnu skrb, obnovu komunalno-energetske infrastrukture, ulažemo i kroz Fond za obnovu i ulaganje kroz razvoj grada Vukovara, u korist proračuna grada Vukovara isplaćeno je 525 milijuna kuna, u znak zahvalnosti Vukovar smo proglasili mjestom posebnog domovinskog pijeteta.”

S obzirom na to da je ranijih godina na obljetnicama znalo biti problema po pitanju više kolona, može li se takva situacija očekivati ove godine zbog aktualnog sukoba u državnom vrhu?

“Mi zapravo imamo samo jedan veliki izazov i teškoću, a to je covid. Zato smo većinu naših napora u pripremi ovogodišnjeg obilježavanja usmjerili u zaštitu života i zdravlja ljudi u pogledu opasnosti ove opake bolesti. Ne očekujemo nikakve druge probleme”, rekao je.

Verbalni rat predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića ne jenjava. U fokusu polemike i dalje je ministar obrane Mario Banožić. Padaju teške prozivke, oštre kritike, zazivaju se opozivi i ostavke. Na pitanje kako gleda na takvu vrtu komunikacije visokih državnih dužnosnika u javnom prostoru i jesu li izmjene Zakona o obrani rješenje ove situacije, Medved je kazao:

“Vrlo jednostavno; to je neprihvatljiv oblik komunikacije koji dolazi od strane predsjednika Republike, a poziv je na poštivanje Zakona o obrani i Ustava RH gdje su jasno i precizno definirane nadležnosti. Poštivanjem tih odredbi neće biti nikakvih poteškoća.”

Ministar Medved je negirao da napetosti utječu na stanje u Hrvatskoj vojsci:

“Hrvatska vojska jest stup našeg sustava nacionalne sigurnosti, Hrvatska vojska je nastala u Domovinskom ratu, Hrvatska vojska je profesionalna, dobro obučena, dobro opremljena oružana sila i Hrvatska vojska je jamac sigurnosti i ni na koji način ovi sukobi, ova retorika koja se može čuti u javnom prostoru ne utječe na stanje spremnosti Hrvatske vojske.”