Home Izdvojeno Odvjetnik o odlasku Hrvoj-Šipek: To će Plenković kroz koji mjesec u miru obaviti

Odvjetnik o odlasku Hrvoj-Šipek: To će Plenković kroz koji mjesec u miru obaviti

by Ante R.

Odvjetnik Ljubo Pavasović Visković gostovao je u Novom danu gdje je komentirao poziciju glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek i čijem će godišnjem izvješću danas glasati Sabor.

 

“Nalaz DORH-a je bio očekivan, ona je sama sebe nadzirala pa je bilo jasno da neće pronaći nepravilnosti, ali ono što je dosad potvrđeno dovodi u pitanje i nalaz i ono što je radila u tom postupku”, rekao je Ljubo Pavasović Visković i dodao:

 

“Činjenica je da se DORH nije snašao, bilo je loših izjava, utvrđeno je da glavna državna odvjetnica nije govorila istina o svojoj ulozi, a temeljni njen prerogativ je vjerodostojnost, a to je sad poljuljano.”

 

Smatra da je DORH-u nanesena velika šteta: “Nastala je nesaglediva šteta, na reputacijskioj razini je to za DORH katastrofalno. Svi u statusu su zamjenici glavne državne odvjetnice, a ona je uhvaćena u javnom govorenju neistina, to je katastrofa. U jednom se trenu činilo da će zbog propusta biti smijenjena Marušić, sad je očito politički dogovor postignut da se neće dirati glavna državna odvjetnica. Kako s mogu osjećti zamjenici kad znaju da će u problemu letjeti, a da će njihovi nadređeni spašavati sebe?”

 

Ističe da je bila ideja svaliti probleme na ravnateljicu USKOK-a Vanju Marušić, a ona je “očito odbila snositi odgovornost”. “Svejedno je je li znala, ona je morala znati, takva je pozicija. Ona je to mogla prekinuti i postaviti stvari na drugačiji način. Trebalo se to dublje istražiti, ali zadnja odluka je na glavnoj državnoj odvjetnici”, dodao je Pavasović Visković.

 

Upitna vjerodostojnost

Na pitanje hoće li vladajući ustrajati u obrani rekao je:

 

“Ona je osakaćena, njena vjerodostojnost je upitna. Mislim da će to Plenković kroz nekoliko mjeseci u miru obaviti. To je dosad bio njegov modus operandi, možda i ona sama nađe trenutak, to ja očekujem. Netko iz sustava mora doći, tamo ima kvalitetnih ljudi.”

 

“DORH trpi strahovitu reputacijsku štetu i svaki državni odvjetnik će se suočavati s problemom da će nastupajući na sudovim biti organičenog legitimiteta. Prevažna je ovo institucija da bi situaciju dugo ostala ovakva”, zaključio je, piše N1.