Home Izdvojeno Dan dubrovačkih branitelja – Položeni vijenci kod križa na Srđu

Dan dubrovačkih branitelja – Položeni vijenci kod križa na Srđu

by Ante R.

U sklopu programa obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja i 30. obljetnice herojske obrane grada u Domovinskom ratu, polaganjem vijenaca kod spomen križa na brdu Srđ iznad Dubrovnika odana je u ponedjeljak počast poginulim braniteljima i civilima.

 

Vijence su položili članovi obitelji poginulih branitelja i civila, savjetnik hrvatskog predsjednika za veterane Marijan Mareković, predsjednika Sabora i župan Nikola Dobroslavić te Vlade ministrica poljoprivrede Marija Vučković, kao i predstavnici brojnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

 

Ratni gradonačelnik Dubrovnika Petar Poljanić istaknuo je kako je Dubrovnik bio na putu srpsko-crnogorskom agresoru prema liniji Karlobag-Karlovac-Virovitica te su se očekivale velike štete, ali se nije znalo hoće li granatirati i povijesnu jezgru grada.

 

Svijet se probudio nakon stradanja Dubrovnika i rekao dosta!

 

“Nisu prezali ni od čega, pa su i povijesnu jezgru granatirali. Niste znali hoćete li ostati živi ni minutu. Grad je bio devastiran. Samo lud čovjek je mogao to učiniti. To nije bio znak njihove slabosti već ludila, nečega što je u njima ležalo jako dugo. Svijet je spavao dok su stradavali Vukovar i Slavonija, a nakon stradanja Dubrovnika se probudio i rekao dosta!”, naglasio je Poljanić.

 

Jedan od ratnih zapovjednika Dubrovnika general Veselko Gabričević ustvrdio je kako je obranom tvrđave Imperijala obranjen grad i to protiv brojem i tehnikom nadmoćnijeg neprijatelja.

 

“Ipak, nisu bili nadmoćniji u srcu i hrabrosti i to je doprinijelo uspješnoj obrani. Rat je iza nas i moramo gledati u budućnost, razvijati državu, ali nikad ne smijemo zaboraviti. Oprostiti trebamo, ali zaboraviti nikad. Ratni zločini u Hrvatskoj nisu dovoljno procesuirani”, poručio je Gabričević.

 

Tog 6. prosinca 1991., na ‘crni petak dubrovački’, srpsko-crnogorska vojska pokrenula je u ranojutarnjim satima sveopći napad na Dubrovnik. Najsnažniji napadi usmjereni su na tvrđavu Imperijal na brdu Srđ ponad grada, ali i na povijesnu jezgru pod zaštitom UNESCO-a, hotel Belvedere te naselja Sustjepan i Nuncijata.

 

Nekolicina branitelja u tvrđavi Imperijal u jednom trenutku tražila je od suboraca iz grada da se vatra otvori baš po samoj tvrđavi, budući da su na njen gornji dio već kročili daleko brojniji agresorski vojnici. Taj se učinkovit potez pokazao odlučujući jer je agresorska vojska bila prisiljena povući se uz velike gubitke.

 

U jednom danu poginulo 19  branitelja i civila, 60 ranjeno

 

U jednom danu život je izgubilo 19 branitelja i civila, a 60 ih je ranjeno. Tijekom Domovinskog rata na dubrovačkom području poginulo je više od 300 branitelja i civila, svoje domove bilo je prisiljeno napustiti više od 30 tisuća stanovnika, a nanesena je i nemjerljiva materijalna šteta.

 

Na početku današnjeg obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja otkriveno je spomen obilježje poginulom fotografu Pavi Urbanu na Luži pod gradskim zvonikom te je odana počast poginulim braniteljima kod Spomen križa na dubrovačkom groblju Boninovo, ispred zgrade MUP-a, kao i na Liechtensteinovom putu, u spomen na stradale vatrogasce i pripadnike HRM-a.

 

U nastavku programa u moru ispred stare gradske luke Dubrovčani će odati počast pomorcima i braniteljima stradalima na moru, a u luci Gruž bit će otkrivena spomen ploča poginulom policajcu Vlahu Škilju.

 

U popodnevnim satima za stradale branitelje dubrovačkog naselja Sustjepan održat će se sveta misa zadušnica u mjesnoj crkvi sv. Nikole, a navečer će u dubrovačkoj katedrali biti održana sveta misa zadušnica za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu te 3D mapping projekcija na festivalskoj palači na Stradunu.

 

Program obilježavanja 30. obljetnice herojske obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu zaključit će se u utorak, 7. prosinca predstavljanjem knjige Nikole Obuljena “Kako smo pregovarali s neprijateljem“ i koncert Daleke Obale “Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj”. – Hina