Home Gospodarstvo JESTE LI KUPILI ODOJKA ZA BLAGDANE Hrvatski svinjogojci u problemima. Hoćemo li plaćati skuplje meso?

JESTE LI KUPILI ODOJKA ZA BLAGDANE Hrvatski svinjogojci u problemima. Hoćemo li plaćati skuplje meso?

by Ante R.

Hrvatski svinjogojci suočavaju se s visokim ulaznim troškovima proizvodnje i nesređenim domaćim tržištem, rečeno je u četvrtak na sastanku udruga proizvođača i uzgajivača svinja i predstavnika Hrvatske poljoprivredne komore, s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede.

 

 

Tržište u Hrvatskoj nije uređeno i zato iz susjednih zemalja po “predatorskim” cijenama dolazi meso u čiju kvalitetu sumnjamo, a koje se prodaje po trgovačkim centrima, upozorio je predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja Krešimir Kuterovac.

 

Poziva na osnivanje sektorskih proizvođačkih organizacija koje bi mogle jače utjecati na tržište.

 

“Ne tražimo nikakvu posebnu zaštitu, niti bježimo od tržišne ekonomije, ali tražimo pravila igre, kao što imaju sve uređene europske države, kako bismo kroz svoju konkurentnost mogli povećavati proizvodnju”, rekao je Kuterovac.

 

Ocijenio je kako je svinjogojstvo u velikim problemima, jer su taj sektor, u protekle dvije godine, osim afričke svinjske kuge i epidemije covid-19, pogodile i visoke cijene stočne hrane.

 

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek podsjetio je na natječaj za izgradnju repro centara koji je završio prije nekoliko mjeseci, u kojemu je dodijeljeno nešto više od 100 milijuna kuna potpora, a nakon što se odobre još neki projekti očekuje se da će iznos potpora biti oko 150 milijuna kuna.

 

Spomenuo je i natječaje u pripremi, među kojima onaj za izgradnju i rekonstrukciju tovilišta vrijedan 250 milijuna kuna, a tu je i 70 milijuna kuna za projekte rukovanja stajskim gnojivom, kako bi se odgovorilo na ekološke standarde, te oko 130 milijuna kuna namijenjenih proizvođačima za korištenje obnovljivih izvora energije na farmama koje će graditi.

 

Natječaji će biti objavljeni do kraja mjeseca, a poljoprivrednici će u prvom kvartalu iduće godine moći podnositi zahtjeve, rekao je Tušek.

 

Razgovaralo se i o označavanju porijekla svinjskog mesa, a istaknuta je i potreba žurnog formiranja sektorske proizvođačke organizacije. Upozoreno je i na opasnost od afričke svinjske kuge, posebno u područjima na kojima se nalazi glavnina svinjogojske proizvodnje. – Hina