Home Izdvojeno Crna Gora pristala pregovarati s Hrvatskom o vlasništvu jedrenjaka Jadran

Crna Gora pristala pregovarati s Hrvatskom o vlasništvu jedrenjaka Jadran

by Ante R.

CRNOGORSKA vlada objavila je da su Crna Gora i Hrvatska postigle suglasnost o osnivanju međudržavne komisije koja bi se na detaljniji način posvetila rješavanju pitanja broda Jadran, s obzirom na različita tumačenja kome brod pripada.

 

To je navedeno u dokumentu crnogorske vlade o suradnji sa susjednim zemljama.

 

Matična luka mu bio Split, rat ga zatekao u Crnoj Gori

 

Republika Hrvatska smatra, kako su ranije ustvrdili njeni dužnosnici, da taj jedrenjak treba pripasti Hrvatskoj, jer mu je Split bio matična luka, odakle je 1991. godine doplovio u Crnu Goru na remont i gdje je nakon rata i ostao.

 

Od tada su ga koristile vo

jska Srbije i Crne Gore, a od 2006. školski brod Jadran postao je sastavni dio mornarice Crne Gore te su njezini dužnosnici tvrdili su da je vlasništvo Crne Gore.

 

U dokumentu crnogorske vlade istaknuto je i da se sveukupni odnosi Crne Gore i Hrvatske mogu ocijeniti kao prijateljski te da Hrvatska od obnove crnogorske neovisnosti Crnoj Gori u kontinuitetu pruža političku i ekspertsku pomoć neophodnu za brži napredak zemlje na putu europskih integracija.

 

Suradnja o pravima manjina

 

Podsjeća se i da tijekom nedavnog posjeta crnogorskog ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića Zagrebu, postignut dogovor da se obnovi rad Međuvladinog mješovitog odbora za provođenje Sporazuma o zaštiti prava hrvatske manjine u Crnoj Gori i crnogorske manjine u Hrvatskoj, koji je bio u zastoju od 2018.

 

“Time će se ostvariti suradnja u pitanjima koje imaju nemjerljivi značaj za položaj i ostvarivanje prava pripadnika nacionalnih zajednica u obje države, a koji predstavljaju kvalitetnu poveznicu koja obogaćuje ukupne bilateralne odnose”, navedeno je u dokumentu crnogorske vlade. – Hina