Home Izdvojeno Njemački magazin uvrstio Osijek među top 10 gradova na svijetu za ugodan život umirovljenika

Njemački magazin uvrstio Osijek među top 10 gradova na svijetu za ugodan život umirovljenika

by Ante R.

A najugodniji grad za život je – Trebinje u BiH. Uspoređivali su pritom 575 gradova u svijetu, a jedan od kriterija je koliko treba da se bez stresa prođe grad u automobilu

Osijek je izabran u društvo deset najboljih gradova na svijetu za život u mirovini i to u konkurenciji 575 gradova diljem svijeta. Rang ljestvicu izradio je njemački magazin ‘Fokus’ uspoređujući gradove prema više kriterija i pokušavali dokučiti koji bi bio raj za umirovljenike.

 

Naveli su kako je Njemačkoj “okrenulo leđa” već 248.000 njemačkih umirovljenika koji u pravilu primaju punu mirovinu bez obzira gdje žive.

 

Gradove su usporedili na temelju podataka s web stranice za usporedbu Numbeo, a gledali su se kolika je prosječna najamnina u nekom gradu u usporedbi s Berlinom, potom koliko košta lokalna zdravstvena zaštita prema mišljenju stranaca koji tamo žive, koliko je ugodna klima te koliko treba vremena da se kroz grad prođe automobilom ili javnim prijevozom bez stresa.

 

Prvoplasirani grad na listi je, sad sjednite, Trebinje u BiH.

Osijek je osvojio 76 od mogućih 100 bodova i našao se na desetom mjestu. Naveli su da je to grad na krajnjem istoku Hrvatske na obalama rijeke Drave koja se tek nekoliko kilometara dalje ulijeva u Dunav. U blizini grada od 100.000 stanovnika nalazi se najveće prirodno močvarno područje u Europi i vinorodno područje. Pitoreskni gradić udaljen je 904 kilometra ili oko sat i pol leta od Frankfurta.

 

Osijek je jedan od deset najboljih gradova u svijetu u kategoriji prijevoza, a također ima odlične rezultate po stopi kriminala i zagađenosti.Troškovi života su za trećinu niži nego u Berlinu, a na stanarini uštedite oko 75 posto.

 

Na ovoj ljestvici višerangirani od Osijeka su Temišvar u Rumunjskoj,Veliko Trnovo u Bugarskoj, Coimbra u Portugalu, Sorocaba u Brazilu, Cuenca u Ekvadoru, Qingdao u Kini, Mangalore u Indiji,  Antalija u Turskoj, i na vrhu ljestvice je spomenuto Trebinje u BiH, prenosi RTL.